×

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη Ροδόχρου Νόσος


Είναι ενοχλητικό το να προσπαθείς να ολοκληρώσεις τη ρουτίνα ομορφιά σου και να έχεις ατέλειες. Αλλά το κάθε σύμπτωμα μπορεί να κρύβει μια πάθηση που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις. Αντί λοιπόν να ψάξεις να βρεις το πιο βαρύ foundation για να τελειοποιήσεις ένα look, έλεγξε τα συμπτώματα. Η έντονη ερυθρότητα σε συνδυασμό με ευρυαγγείες που παρατηρείς στο πρόσωπό σου μπορεί να είναι ενδείξεις ροδόχρου νόσου.

Τα αρχικά συμπτώματα ειδικά στη νεαρή και εφηβική ηλικία, όταν οι ορμόνες «κάνουν πάρτι», μπορεί εύκολα κανείς να παραβλέψει τα συμπτώματα της Ροδόχρου Νόσου και να περάσει το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα της νόσου για μία τυπική αντίδραση ενός απλώς ευαίσθητου δέρματος. Επιπλέον, οι έντονες περιβαλλοντικές αλλαγές, οι ακραίες θερμοκρασίες, η άμεση επαφή με το ηλιακό φως, τα ζεστά μπάνια και η σάουνα μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που επιδεινώνουν την πάθηση. Επιπλέον, σε αυτούς προστίθενται οι επίπονες αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά το στρες ή οι εκδηλώσεις θυμού.

Τι είναι;

Η Ροδόχρους Νόσος είναι πολύ πιο συχνή από όσο νομίζετε, με 1 στα 10 άτομα στη Βόρειο Ευρώπη να παρουσιάζει συμπτώματά της. Κοινό χαρακτηριστικό όλων όσων την εμφανίζουν είναι η τάση να κοκκινίζει το δέρμα σε κάποια σημεία του προσώπου όπως τα μάγουλα, η μύτη, το μέτωπο ή το πηγούνι. Η ερυθρότητα μπορεί αργά να εξαπλωθεί πέρα ​​από τη μύτη και τα μάγουλα στο μέτωπο και το πηγούνι. Σε επόμενο όμως στάδιο, το παροδικό ερύθημα γίνεται μόνιμο, και εμφανίζεται το φαινόμενο της τηλαγγειεκτασίας, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία στα μάγουλα και στη μύτη γίνονται ιδιαίτερα έντονα. Δεν αποκλείεται η πρόκληση βλατίδων και φλύκταινων. Τα τριχοειδή αγγεία του προσώπου είναι ευαίσθητα, και συχνά σπάνε.

Υπάρχουν 4 τύποι της ροδόχρου νόσου με διαφορετική ένταση:

  • ERYTHEMATOTEL ANGIECTATIC ROSACEA (ETTR)
    Συχνό αιφνίδιο ερύθημα αλλά και σταθερό κεντρικό ερύθημα προσώπου. Μπορεί να παρουσιάστουν και ευρυαγγείες.
  • PAPULOPUSTULAR ROSACEA (PPR)
    Έντονο κεντρικό ερύθημα προσώπου, παροδικές βλατίδες ή/και φλυκταινίδια.
  • PHYMATOUS ROSACEA (PR)
    Επίμονο οίδημα προσώπου με υπερτροφία ιστών, ρινόφυμα και άλλες βλάβες.
  • OCULAR ROSACEA (OR)
    Οφθαλμική φλεγμονή (βλεφαρίτιδα/επιπεφυκίτιδα/δυσλειτουργία αδένων του Meibomius/χαλάζιο)

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη αλλά έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι πιθανοί παράγοντες όπως:

Συναισθηματικό στρές
Δραστηριότητα μικροοργανισμών
Αγγειακές διαταραχές
Ανωμαλία της τρίχο-σμηγματογόνου μονάδας
Έκθεση στον ήλιο
Γενετική προδιάθεση
Η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και καυτερών τροφίμων
Συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης & έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία
Φαρμακευτικές αγωγές που προκαλούν αγγειοδιαστολή
Καλλυντικά, αρώματα και σαπούνια που περιέχουν αλκοόλη
Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
Κρύος καιρός
Υγρασία
Πικάντικα φαγητά


Πώς ξέρω πως πάσχω από ροδόχρου;

Από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα και τα σπυράκια στα μάγουλα καθώς και τα ορατά αιμοφόρα αγγεία. Ίσως έχετε και ξεσπάσματα που θυμίζουν ακμή μαζί με κάποιο πρήξιμο ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις το δέρμα σας ενδέχεται να μοιάζει παχύ και τραχύ.

Μπορεί να έχετε επίσης ενοχλήσεις στα μάτια τα οποία κοκκινίζουν και ερεθίζονται. Ίσως να πρήζονται και να θυμίζουν το γνωστό μας κριθαράκι, γι’ αυτό και να μη δίνουμε μεγάλη σημασία.

Η διάγνωση της ροδόχρου νόσου γίνεται συνήθως εξ όψεως, και καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Η απάντηση είναι όχι, ωστόσο μπορείτε να την ρυθμίσετε ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Υπάρχουν τοπικά φάρμακα για τη μείωση της ερυθρότητας, στοματικά αντιβιοτικά και φυσικές θεραπευτικές επιλογές ή συνδυασμός αυτών. Παράλληλα με τα φάρμακα, προτείνονται και διάφορες θεραπείες και ειδική διατροφή. Οι θεραπείες που προτείνονται περιλαμβάνουν laser ή παλμικό φως. Αυτές οι θεραπείες μπορούν λειτουργήσουν βοηθητικά σε κάποιες εκδηλώσεις της ροδόχρου νόσου, όπως οι ευρυαγγείες.

Τι να αποφεύγω;

Απαιτείται συνεχής και συστηματική ηλιακή προστασία με αντηλιακή κρέμα πάνω SPF30 στο πρόσωπο και στο λαιμό και ανανέωση του ανάλογα με την έκθεση. Επίσης, οφείλουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του προσώπου και του λαιμού: το pH των καλλυντικών πρέπει να είναι ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο, όπως αυτό του κανονικού δέρματος. Ως προς το μακιγιάζ συστήνεται η χρήση ενός διορθωτικού make up με πράσινες χρωστικές ουσίες, ιδιαίτερα καλυπτικού χωρίς ερεθιστικά χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά τη διατροφή, πες όχι ή τουλάχιστον περιόρισε τα: Συκώτι, Γιαούρτι, Ξινή κρέμα γάλακτος, Τυρί (εκτός cottage cheese), Σοκολάτα, Εσπεριδοειδή, Αλκοόλ, Πικάντικα και θερμικά ζεστά τρόφιμα -οι θερμότερες θερμοκρασίες προκαλούν τη διάλυση των αιμοφόρων αγγείων και την απελευθέρωση της θερμότητας, γεγονός που προκαλεί το κόκκινο χρώμα του προσώπου. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, όπως τη σοκολάτα και το κακάο, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια και τα όσπρια.

* τα παραπάνω διαφέρουν για τον κάθε οργανισμό.

Έχω Ροδόχρου Νόσο, τι κάνω τώρα?

Αν ο δερματολόγος έχει διαγνώσει την συγκεκριμένη δερματοπάθεια, θα πρέπει να ακολουθήσεις τη θεραπεία και τις οδηγίες που σου έδωσε.

Υπάρχουν αρκετές κρέμες με χρώμα και δείκτη προστασίας στην αγορά, απλά θα πρέπει να βρεις αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα. Αν πάλι θέλεις να χρησιμοποιήσεις foundation ή concealer, χρησιμοποίησε ένα προϊόν μη φαγεσωρογόνο (δηλ. δεν φράζει τους πόρους) για να αποφύγεις τους ερεθισμούς.

Σημείωση: Οι άνθρωποι με ροδόχρου νόσο συνήθως έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα.

Με πληροφορίες από το lilly.gr - blog.frezyderm.gr