×

Περιεμμηνόπαυση: συμπτώματα, διάρκεια & πώς να την αντιμετωπίσεις φυσικά


Η περιεμμηνόπαυση είναι το «πρώτο καμπανάκι» πριν την εμμηνόπαυση. Είναι η μεταβατική περίοδος όπου ξεκινούν οι αλλαγές στον κύκλο και στις ορμόνες, πριν σταματήσει οριστικά η περίοδος. Μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα 40 ή και λίγο νωρίτερα, διαρκώντας από λίγους μήνες έως και αρκετά χρόνια.

Τα πρώτα σημάδια είναι συνήθως ακανόνιστη περίοδος –άλλοτε πιο συχνή, άλλοτε πιο αραιή. Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, αυξομειώσεις στη διάθεση, κούραση ή και προβλήματα στον ύπνο. Ορισμένες νιώθουν περισσότερο ευερέθιστες, πιο αγχωμένες ή ακόμα και πιο συγκινησιακές χωρίς προφανή λόγο.

Η περιεμμηνόπαυση δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι απολύτως φυσιολογική. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που την επιδεινώνουν:

1. Άγχος στη δουλειά: Το στρες ανεβάζει την κορτιζόλη, που επηρεάζεται άμεσα από την πτώση των οιστρογόνων. Τι βοηθά: Άσκηση, καλός ύπνος, συζήτηση με ανώτερους για ρεαλιστικές απαιτήσεις και συχνά διαλείμματα.


2. Στρεσογόνα γεγονότα: Δεν είναι μόνο το γεγονός, αλλά ο τρόπος που αντιδρούμε – πολλές γυναίκες βιώνουν έντονο άγχος και σωματικά συμπτώματα. Τι βοηθά: Βόλτα, yoga, mindfulness, CBT (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία), καλή διατροφή και ξεκούραση.


3. Ζάχαρη: Προκαλεί έντονες αυξομειώσεις στο σάκχαρο αίματος που επιδεινώνουν την κόπωση και το "brain fog". Τι βοηθά: Περιορισμός επεξεργασμένων γλυκών και επιλογή φυσικών πηγών γλυκύτητας όπως φρούτα και κανέλα.


4. Καφεΐνη: Επιδρά στο νευρικό σύστημα, επηρεάζει τον ύπνο και την απορρόφηση βιταμινών. Τι βοηθά: Περιορισμός στα 3-4 φλιτζάνια ημερησίως, επιλογή decaf ή πράσινου τσαγιού, αποφυγή μετά τις 3μμ.


5. Αλκοόλ: Αυξάνει την θερμοκρασία σώματος και την κορτιζόλη, προκαλεί αφυδάτωση, κακή διάθεση και κακό ύπνο. Τι βοηθά: 2-3 μέρες χωρίς ποτό την εβδομάδα, δοκίμασε μη αλκοολούχες εναλλακτικές, σκέψου τα οφέλη του “sober living”.


6. Λιπαρά φαγητά: Τα τρανσ λιπαρά ρίχνουν τη σεροτονίνη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Τι βοηθά: Αντικατάστησέ τα με καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σολομό), περισσότερα λαχανικά και φρούτα.


7. Ζέστη: Επηρεάζεται ο θερμοστάτης του σώματος (υποθάλαμος) λόγω πτώσης οιστρογόνων. Τι βοηθά: Δροσιστικά σπρέι, ανεμιστηράκια λαιμού, ενυδάτωση με νερό, γιαούρτι, φρούτα και λαχανικά.


8. Κρύο: Λιγότερη κίνηση, πόνοι στις αρθρώσεις, πτώση της διάθεσης λόγω έλλειψης ήλιου (και βιταμίνης D). Τι βοηθά: Καθημερινή άσκηση, προτίμησε πρωινή βόλτα, βιταμίνη D.


9. Απότομες αλλαγές στη διατροφή: Άστατα γεύματα και δίαιτες ρίχνουν την ενέργεια και απορρυθμίζουν το έντερο και τη διάθεση. Τι βοηθά: Ποικιλία τροφών φυτικής προέλευσης, πρεβιοτικά/προβιοτικά, καταγραφή συμπτωμάτων για να εντοπίσεις τι σε επηρεάζει.


10. Πικάντικες τροφές: Οι ουσίες (όπως η καψαϊκίνη) διαστέλλουν τα αγγεία και προκαλούν έξαρση εξάψεων και πεπτικά προβλήματα. Τι βοηθά: Κράτα ημερολόγιο διατροφής, δοκίμασε πιο ήπια καρυκεύματα όπως κουρκουμά, κύμινο και πιες τσάι μέντας ή τζίντζερ.

Μην φοβηθείς! Η περιεμμηνόπαυση είναι η αρχή μιας μεγάλης εσωτερικής αλλαγής και όχι κάτι που πρέπει να σε τρομάζει. Αν αναγνωρίζεις κάποια από αυτά τα σημάδια, μην αγνοήσεις το σώμα σου -μίλα με τον γυναικολόγο. Η γνώση και η φροντίδα είναι τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Μίλα με έναν ειδικό και μοιράσου την εμπειρία σου με άλλες γυναίκες. Δεν είσαι μόνη.

Sources & references:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33503073/

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13697137.2020.1777965

[3] https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8848117/

[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531709001110?via%3Dihub

[6] https://www.psychologytoday.com/gb/blog/the-resilient-brain/201506/trans-fats-bad-your-brain

[7] https://www.researchgate.net/publication/339305156_Higher_intakes_of_fruits_and_vegetables_are_related_to_fewer_menopausal_symptoms_a_cross-sectional_study

[8] https://www.verywellmind.com/the-link-between-vitamin-d-and-depression-5089428

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23595144/

[10] https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583

[11] https://joinzoe.com/learn/gut-brain-connection

[12] https://joinzoe.com/post/gut-bacteria-diversity