(Για περίπου 10 μεγάλα ρολά)
Υλικά για τη ζύμη:
-
250 ml χλιαρό γάλα
-
25 γρ. νωπή μαγιά (ή 11 γρ. ξηρή μαγιά)
-
100 γρ. ζάχαρη
-
2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
-
1 κ.σ. κάρδαμο
-
1 κ.γ. αλάτι
-
περίπου 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
Υλικά για τη γέμιση:
-
100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
περίπου 130 γρ. ζάχαρη (μισή λευκή, μισή καστανή)
-
3 κ.σ. κανέλα (μπορείς να βάλεις κακάο αν δεν σου αρέσει η κανέλα ή έχεις αλλεργία)
Για την επικάλυψη:
-
1 αυγό (χτυπημένο)
-
Ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
-
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τον κάρδαμο. Ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, 1 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας.
-
Ζυμώνουμε τη ζύμη στο μπολ με το χέρι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά.
-
Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.
-
Απλώνουμε το μαλακό βούτυρο πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και κόβουμε έτσι ώστε να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα των ρολών.
-
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε ξανά με την πετσέτα και τ' αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
-
Αλείφουμε τα ρολά με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
-
Ψήνουμε για 10 me 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.