×

Τα καλύτερα Cinnamon Buns


Αν υπάρχει ένα άρωμα -μια μυρωδια που μπορεί να στο μυαλό αναμνήσεις γεμάτες με σπιτική ζεστασιά και θαλπωρή, αυτό είναι η κανέλα. Τα ρολάκια κανέλας (Cinnamon Buns) δεν είναι απλώς γλυκά∙ είναι μικρές, αφράτες μπαλίτσες χαράς, με ζύμη που λιώνει στο στόμα, γέμιση ζεστής κανέλας και καφέ ζάχαρης, και ένα βελούδινο γλάσο που τα απογειώνει. Παρακάτω δες πώς να πετύχεις το τέλειο φούσκωμα, τη σωστή υγρασία, ώστε κάθε μπουκιά να είναι τρυφερή, αρωματική και το σπίτι να μυρίσει «αγκαλιά».

(Για περίπου 10 μεγάλα ρολά)

Υλικά για τη ζύμη:

  • 250 ml χλιαρό γάλα

  • 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 11 γρ. ξηρή μαγιά)

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη

  • 1 κ.σ. κάρδαμο

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • περίπου 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση:

  • 100 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • περίπου 130 γρ. ζάχαρη (μισή λευκή, μισή καστανή)

  • 3 κ.σ. κανέλα (μπορείς να βάλεις κακάο αν δεν σου αρέσει η κανέλα ή έχεις αλλεργία)

Για την επικάλυψη:

  • 1 αυγό (χτυπημένο)

  • Ζάχαρη κρυσταλλική  


Εκτέλεση:

  • Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά.

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τον κάρδαμο. Ανακατεύουμε.

  • Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, 1 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας.

  • Ζυμώνουμε τη ζύμη στο μπολ με το χέρι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά.

  • Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  • Αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.

  • Απλώνουμε το μαλακό βούτυρο πάνω στη ζύμη. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.

  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και κόβουμε έτσι ώστε να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα των ρολών.

  • Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε ξανά με την πετσέτα και τ' αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

  • Αλείφουμε τα ρολά με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

  • Ψήνουμε για 10 me 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.


Tip: Είναι ακόμα πιο ωραία την επόμενη μέρα, ειδικά ελαφρώς ζεσταμένα.