×

Η νέα μορφή ακμής λέγεται “Maskne” και προκαλείτε από την πολύωρη χρήση μάσκας

Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει την ψυχολογία μας και τα επίπεδα άγχους έχουν ανέβει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας νέας μορφής ακμή που δημιουργείτε από την πολύωρη χρήση μάσκας. Οι ξένοι την ονόμασαν “Maskne” από τις λέξεις μάσκα και ακμή.

Οι δερματολόγοι εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από την μάσκα συσσωρεύονται ιδρώτας, λιπαρότητα και βακτήρια και σε συνδυασμό με την τριβή του υφάσματος πάνω στην επιδερμίδα διαλύουν το φράγμα του δέρματος περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί δερματίτιδα ή ξηρότητα στα σημεία πίεσης της μάσκας (μύτη, σαγόνι, μάγουλα και το πίσω μέρος των αυτιών) λόγω του λάστιχου της μάσκας.

″Η έλλειψη οξυγόνου και το κλειστό περιβάλλον της μάσκας δεν επιτρέπουν στην επιδερμίδα να λειτουργεί φυσιολογικά. Η υψηλή ζέστη και υγρασία κλείνει τους πόρους με αποτέλεσμα να έχει παγιδευτεί το σμήγμα και να αναπτύσσονται βακτήρια οδηγώντας στην εμφάνιση σπυριών και ουλών”, είπε στο redonline.co.uk η δρ. Σουγιάτα Τζόλι, δερματολόγος και ιδρύτρια του “Clinogen Laboratories”.


Να επιλέξεις τη σωστή μάσκα

Για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό οι επιλογές μιας μάσκας είναι περιορισμένες, αλλά για όλους τους υπόλοιπους οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές. Για αυτό καλύτερα να αποφύγεις μάσκες με συνθετικά υλικά όπως το νάιλον και ο πολυεστέρας και να προτιμήσεις επαναχρησιμοποιούμενες μεταξωτές. Επιπλέον, η σωστή εφαρμογή μειώνει την πιθανότητα ερεθισμού. Αν η μάσκα είναι πολύ σφιχτή ή πολύ χαλαρή πιθανότατα να προκαλέσει ερεθισμό.

Οι κανόνες του μακιγιάζ όταν φοράς μάσκα

Οι δερματολόγοι συνιστούν να αποφεύγεις να φοράς foundation, ειδικά αν δεν είναι αντιαλλεργικό, γιατί μπορεί να φράξει τους πόρους και να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το δέρμα να αναπνέει.

″Θα πρέπει να αποφεύγουμε το foundation μέχρι να επανέλθει η επιδερμίδα μας στο φυσιολογικό, καθώς το foundation μπορεί να χειροτερέψει την ακμή”. ”Θα πρέπει, ακόμα, να πλένουμε τις μάσκες μας (σ.σ. σε περίπτωση που είναι πλενόμενες) τακτικά χρησιμοποιώντας υποαλλεργικό απορρυπαντικό ρούχων χωρίς άρωμα”, είπε μεταξύ άλλων στο redonline.co.uk η δρ. Μουν, δερματολόγος στο Bupa UK.

Αν θες να δείχνεις περιποιημένη επέλεξε ένα foundation που δεν οξειδώνεται εύκολα και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Να αποφύγεις εντελώς την πούδρα γιατί εξαιτίας της υγρασίας που θα προκληθεί από την πολύωρη χρήση της μάσκας, είναι πιθανό να φράξει τους πόρους και να κάνει ανομοιόμορφη την υφή της επιδερμίδας σου.

Όσο αφορά τα χείλη, μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς τακτικά lip balm για να τα κρατάς ενυδατωμένα. Αν θέλεις να φορέσεις κραγιόν, προτίμησε καλύτερα ένα μολύβι χειλιών που είναι πιο σταθερό και δεν φεύγει εύκολα.

Πριν φορέσεις τη μάσκα

Το πιο σημαντικό για να προλάβεις τον ερεθισμό και την εμφάνιση σπυριών είναι να κρατάς το δέρμα σου καθαρό και σωστά ενυδατωμένο. Πλύνε το πρόσωπό σου με ένα καθαριστικό με ουδέτερο pH πριν φορέσεις τη μάσκα και μετά εφάρμοσε την ενυδατική σου. Είναι σημαντικό το καθαριστικό και η ενυδατική σου να είναι χωρίς άρωμα και αντιαλλεργική.

Αφού βγάλεις τη μάσκα

Θα πρέπει να είσαι προσεκτική ακόμα και όταν βγάλεις τη μάσκα. Θα πρέπει να πλύνεις καλά το πρόσωπο σου και να βάλεις την ενυδατική κρέμα σου. Καλό θα είναι να αποφύγεις τα βαριά προϊόντα όπως εκείνα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου ή ρετινόλη, καθώς μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το δέρμα. Αν παρ’ όλα αυτά εμφανίσεις σπυράκια ή σκασίματα γύρω από το στόμα, ψάξε για προϊόντα που περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως νιασιναμίδη ή αζελαϊκό οξύ -συνήθως βρίσκονται σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Υ.Γ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Δερματολόγων, καλό θα είναι να βγάζουμε τη μάσκα κάθε τέσσερις ώρες περίπου για 15 λεπτά. 

Άρθρο μου για το Punked.gr στις 16/09/2020 με πληροφορίες από το redonline.co.uk