×

Vegan και Cruelty-Free προϊόντα: Η ηθική διαδικασία παραγωγής καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης

Όσο περνάνε τα χρόνια οι εταιρείες καλλυντικών ευαισθητοποιούνται και στρέφονται σε μια πιο ηθική διαδικασία παραγωγής καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης. Σταμάτησαν να χρησιμοποιούν «ύποπτες» ουσίες και να διεξάγουν πειράματα σε ζώα.

Αν και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τα πειράματα στα ζώα από τα 2013, όσα brands θέλουν να εξαπλωθούν στην αγορά της στην Κίνα είναι υποχρεωμένες να κάνουν πειράματα, ως απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους. Π.χ. η L’oreal και η Revlon αν και δεν κάνουν πειράματα στα ζώα, στην περίπτωση της Κίνας το επιβάλει ο νόμος.

Η στροφή όμως προς τα φυσικά καλλυντικά δεν είναι κάτι νέο. Εδώ και αρκετά χρόνια οι καταναλώτριες, κυρίως στο εξωτερικό, δείχνουν την προτίμησή τους σε προϊόντα φυτικής προέλευσης -χωρίς καθόλου συστατικά ζωικής προέλευσης. Γι' αυτό και τα καλλυντικά που υπόκεινται στις αρχές του βιγκανισμού, είναι μία τάση που έγινε σύντομα viral και οι μάρκες καλλυντικών παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα «vegan friendly» προϊόντα.

Τι σημαίνει να είναι ένα προϊόν vegan;

Vegan είναι τα καλλυντικά που δεν περιέχουν συστατικά που προέρχονται από ζώα και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα vegan και τα vegetarian. Ένα προϊόν για να είναι vegan θα πρέπει να αποκλείσει εντελώς όλα τα συστατικά ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. το κερί της μέλισσας. Αντίθετα τα vegetarian, στις συνθέσεις τους επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν και συστατικά που παράγονται από ζώα με cruelty free μεθόδους όπως το π.χ. το μέλι.

Ποια είναι η διαφορά vegan και cruelty-free προϊόντων;

Vegan είναι τα καλλυντικά που δεν περιέχουν καθόλου συστατικά ζωικής προέλευσης, ενώ cruelty free σημαίνει ότι το τελικό προϊόν ή στη φάση της παραγωγής του δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα.

Τα vegan είναι και cruelty-free;

Ναι, αλλά δεν ισχύει πάντα το αντίστροφο. Πολλές από τις μάρκες φυσικών καλλυντικών που είναι cruelty free, δεν κατατάσσονται στα vegan γιατί χρησιμοποιούν στις συνθέσεις τους συστατικά όπως π.χ. μέλι ή κερί μέλισσας.

Πως ξέρω ότι αυτό που χρησιμοποιώ είναι vegan ή cruelty-free;



Αν δεν είσαι σίγουρη για κάποια καλλυντικά που χρησιμοποιείς, μπορείς αρχικά να τσεκάρεις το σηματάκι με τον λαγό (bunny logos) της οργάνωσης για την ηθική μεταχείριση των ζώων PETA πάνω στην συσκευασία ή να μπεις στο site της www.peta.org και να βρεις τη λίστα με τις μάρκες καλλυντικών που έχουν πάρει πιστοποίηση "cruelty free and vegan".