×

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιηλιακή προστασία


Ήλιος, θάλασσα, ηλιοθεραπεία…Καλοκαίρι! Αυτές οι λέξεις σημαίνουν Ελλάδα! Η χώρα μας έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας καθ'όλη τη διάρκεια του έτους και η καθημερινότητα μας βρίσκει να απολαμβάνουμε τον ήλιο όσο περισσότερο μπορούμε.

Από την Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο

Κι ενώ ο ήλιος μας φτιάχνει τη διάθεση αυξάνοντας τις ορμόνες ευχαρίστησης, το σώμα συνθέτει την απαραίτητη βιταμίνη D, ταυτόχρονα μας δείχνει και την κακή του πλευρά, εκείνη που μας βλάπτει δίχως να το καταλαβαίνουμε.

Η έκθεση στον ήλιο είναι το ίδιο βλαβερή, ακόμα και σε μία αθλητική δραστηριότητα ή μια βόλτα στην ύπαιθρο χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Ειδικότερα τα σημεία που εκτίθενται περισσότερο όπως το πρόσωπο, και φυσικά τα ανοιχτόχρωμα δέρματα και τα πιο ευαίσθητα.

Οι βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας προκαλούν διάφορες και σοβαρές αλλοιώσεις του δέρματος.

  • Φωτογήρανση. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χωρίς προστασία, προκαλεί τραχύτητα στο δέρμα, χαλάρωση, ρυτίδες, κηλίδες και πανάδες που καταστρέφουν τον ομοιόμορφο τόνο.
  • Έγκαυμα. Το ηλιακό έγκαυμα σημαίνει βλάβη του δέρματος. Μπορεί να είναι μια ελαφριά, μέχρι και πολύ σοβαρή, καθιστώντας τους πάσχοντες υποψηφίους για φωτογήρανση, ακόμα και καρκίνο του δέρματος.
  • Καρκίνο του δέρματος. Η πιο βλαβερή συνέπεια της ηλιακής ακτινοβολίας, ο καρκίνος του δέρματος (με το μελάνωμα να αποτελεί τον σοβαρότερο τύπο αυτού του είδους καρκίνου), «χτυπά» περισσότερο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, ευαίσθητα και απροστάτευτα δέρματα.
  • Ανομοιόμορφο μαύρισμα. Ο ανεξέλεγκτος ήλιος, από τον οποίο δεν προφυλασσόμαστε σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε μαύρισμα κατά τόπους, ανομοιόμορφο, με κοκκινίλες και τόνο που παραπέμπει σε όλες τις αποχρώσεις του… κοκκινόμαυρου.
  • Προβλήματα στα μάτια. Τα μάτια, φυσικά, όσο είναι εκτεθειμένα και απροστάτευτα, δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν από τα «δίχτυα» του ήλιου, ο οποίος μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

Σαφώς υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης που δεν είναι άλλη από την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία, για τον καθένα μας ξεχωριστά σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας κατόπιν σύστασης από τον/τη δερματολόγο μας.

  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο ειδικά τις μεσημβρινές ώρες 11:00 με 16:00μμ.
  • Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου, καθώς προφυλάσσουν τα μάτια και τη γύρω ευαίσθητη περιοχή από τις ηλιακές ακτίνες.
  • Καθόμαστε κάτω από σκιά, αποφεύγοντας τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου.
  • Απαραίτητα καπέλο. Προσφέρει επιπλέον προστασία στο πρόσωπο και το κεφάλι, διατηρώντας το δροσερό.
  • Πίνουμε συχνά υγρά και νερό, όχι μόνο κατά την έκθεση στον ήλιο, αλλά και καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Και το πιο σημαντικό όλων. Αντιηλιακή κρέμα. Η εφαρμογή του αντιηλιακού προϊόντος, είτε πρόκειται για το πρόσωπο, είτε για το σώμα, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει συνήθεια. Το πρόσωπο βέβαια, είναι εκείνο που υποδέχεται πρώτο την ηλιακή ακτινοβολία μιας και είναι περισσότερο εκτεθειμένο.

Η αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας είναι ένα απαραίτητο καλλυντικό που επιβάλλεται να φοράμε πριν βγούμε από το σπίτι –τουλάχιστον 20 λεπτά νωρίτερα-, όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Η αντιηλιακή κρέμα, άλλωστε, βοηθά να διατηρείται η επιδερμίδα φρέσκια, λαμπερή και δροσερή, εκτός από το να την κρατά προστατευμένη από τον ήλιο.

Επιλέγουμε το σωστό αντιηλιακό, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας και με βάση τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε (ακμή, πανάδες κλπ).  Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως αντιηλιακό πρέπει να φορούν όλοι, ανεξαρτήτου φωτότυπου, ηλικίας και αναγκών, σε πρόσωπο και σε σώμα.

Προτείνεται η προστασία τουλάχιστον SPF 30 για όλους τους φωτότυπους, καθώς παλαιότερη άποψη ότι τα σκούρα δέρματα δεν κινδυνεύουν από τις βλάβες του ήλιου και γενικότερα από τις δερματικές κακοήθειες, δεν ισχύει πλέον, καθώς οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει ταχύτατα. Δεν ξεχνάμε τα χείλη, τη μύτη και τα αυτιά. Τα σημεία αυτά του προσώπου, και ειδικά η μύτη που προεξέχει, χρειάζονται κι αυτά τη δική τους φροντίδα και προστασία από τον ήλιο.

Συνεπώς, πριν τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, μια επίσκεψη στη δερματολόγο μας κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να μας συμβουλέψει και να μας συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα για την προστασία μας από τον ήλιο.

Η Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μας παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών προσώπου και σώματος. Για κάθε πρόβλημα του δέρματός μας, εμπιστευόμαστε μόνο τη δερματολόγο μας, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη σύσταση θεραπειών και αποκατάσταση βλαβών αυτού.

Ιατρείο: Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811 

Ευχαριστούμε θερμά τη γιατρό Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη, Διδάκτωρ Μsc της Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης του «Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός», μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολόγων – Αφροδισιολόγων, μέλος CAMIG.