×

Βασικά συστατικά που περιέχονται σε προϊόντα περιποίησης


Με την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για τις ανάγκες της επιδερμίδας σου να θυμίζει κυνήγι θησαυρού -γιατί αντιγηραντικά ή ενυδατικα συστατικά υπάρχουν πολλά, ποια είναι όμως τα πιο δραστικά; Ανακάλυψε παρακάτω τα πιο σημαντικά συστατικά και μάθε τι κάνει το καθένα.

Βασικά συστατικά

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας. Την ίδια στιγμή, ακριβώς λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης, προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες αλλά και το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Έτσι, η βιταμίνη C «σβήνει» τις ρυτίδες αλλά και τις κηλίδες, που δημιουργεί ο ήλιος, χαρίζοντας λάμψη στην επιδερμίδα.

Κολαγόνο: Το κολλαγόνο είναι βασική πρωτεΐνη του σώματος και υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα και την ανθεκτικότητα του δέρματος.

Ρετινόλη: Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για λιπαρές και ώριμες επιδερμίδες, καθώς και για όσες εμφανίζουν τάση ακμής. θα ήταν κατάλληλο να ξεκινήσει κανείς με χρήση περίπου μία φόρα κάθε τρεις ημέρες (όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα), ανεβάζοντας κατόπιν μετά τις πρώτες 15 ημέρες την εφαρμογή σε μέρα πάρα μέρα και αργότερα, βλέποντας και την ανοχή της επιδερμίδας απέναντι στην Ρετινόλη κατά τον πρώτο μήνα, ακόμη και σε καθημερινή χρήση! Η χρήση της πρέπει να γίνετε στην βραδινή σας ρουτίνα και την επόμενη ημέρα να εφαρμόζετε και μία κρέμα με υψηλό αντηλιακό δείκτη.

Σκουαλένιο: Είναι ένα βασικό και φυσικό συστατικό του λιπιδιακού φραγμού το οποίο παράγει το δέρμα μας. Το σκουαλένιο μας προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες πίεσης, αλλά δρα και ως μαλακτικό. Προέρχεται από την ελιά και πιο συγκεκριμένα από τις φυτικές ίνες μέσω της ιδιόκτητης βιοτεχνολογίας μας, η οποία περιλαμβάνει μια διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιεί ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο που αναπτύσσεται στη Βραζιλία». Επιπλέον, οι πολλές χρήσεις του είναι κάτι που μας κάνει να το αγαπάμε και να το προτιμάμε λίγο περισσότερο. Είναι άχρωμο, άοσμο και δεν προκαλεί ερεθισμούς.

Υαλουρονικό οξύ: Μπορεί και συγκρατεί δεκάδες φορές το βάρος του σε υγρασία και έτσι είναι το απόλυτο όπλο ενάντια στην αφυδάτωση αλλά και τις ρυτίδες. Όλοι μας μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το υαλουρονικό οξύ. Είναι από όλα ο καλύτερός μας φίλος!

Σαλυκιλικό οξύ: Είναι ένα απολεπιστικό ΒΗΑ δηλαδή βήτα υδροξυοξύ και η δράση του περιορίζεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και στους πόρους. Για αυτό το λόγο είναι ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες και επιδερμίδες με ατέλειες. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι έχει και ήπια αντιφλεγμονώδη δράση! Ακόμη, είναι τέλειο για ευαίσθητες επιδερμίδες και για δέρματα που κοκκινίζουν εύκολα. Αναζήτησε προϊόντα που το περιέχουν κατά 2%. Σημαντικό: Μην το χρησιμοποιείς αν έχεις αλλεργία στην ασπιρίνη

Γλυκολικό οξύ: Είναι το μικρότερο μοριακά άλφα-υδροξυ οξύ, το παλαιότερο που χρησιμοποιήθηκε σε προϊόντα περιποίησης κι ένα καλό απολεπιστικό συστατικό. Μπορεί και εισχωρεί πιο βαθιά από τα άλλα οξέα και ενυδατώνει… πολύ! Μάλιστα, μπορεί και εκπαιδεύει το δέρμα να συγκρατεί καλύτερα την υγρασία του. Είναι ιδανικό για αφυδατωμένες επιδερμίδες και επιδερμίδες με λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Αναζήτησε προϊόντα που το περιέχουν κατά 5%.

Μανδελικό οξύ: Προερχόμενο από το πικραμύγδαλο, είναι χρήσιμο για δέρματα με ακμή. Πρόκειται για ένα υπερβολικά μεγάλο μόριο, το οποίο αδυνατεί να εισχωρήσει στο βάθος του δέρματος, γεγονός που το καθιστά ασφαλές για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Το μανδελικό οξύ μπορεί, επίσης, να μειώσει αισθητά την υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Ωστόσο, απαιτείται και η παρουσία γλυκολικού ή σαλικυλικού οξέος για να πετύχει το σκοπό του στον απόλυτο βαθμό.

Γαλακτικό οξύ: Μεγαλύτερο μοριακά από το γλυκολικό, που σημαίνει ότι ενώ χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να διεισδύσει. Έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να απολεπίζει αλλά και να ενυδατώνει και είναι ιδανικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Επιπλέον, δημιουργεί ceramides (ελαιώδη μόρια που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη συγκράτηση της μέγιστης ενυδάτωσης στην επιδερμίδα).

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιούνται;

Μία μόνο εφαρμογή την εβδομάδα αρκεί, στην αρχή. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σου τον χρόνο για να συνηθίσει στην αλλαγή του pH. Χρησιμοποίησε τα προϊόντα με οξέα μετά από τον καθαρισμό το βράδυ. Μετά από μερικές εφαρμογές και εφόσον το δέρμα σου δεν παρουσιάσει ερεθισμούς τότε μπορείς να αυξήσεις την εφαρμογή σε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Super SOS! 

Χρησιμοποίησε πάντα αντιηλιακό. Το αντιηλιακό πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν χρησιμοποιείς προιόντα με βάση τα οξέα. Τόσο τα ΑΗΑ όσο και τα ΒΗΑ μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στις ακτίνες του ήλιου και να δημιουργήσουν κοκκινίλες, ερεθισμούς και λεκέδες.