×

Αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα

 


Γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης θερμαίνεται λόγω των αερίων του θερμοκηπίου (αποτύπωμα άνθρακα – carbon footprint) που εμείς οι άνθρωποι εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ταχύτερες, μεγαλύτερες και άμεσες μειώσεις εκπομπών CO2 για τον περιορισμό των αθροιστικών εκπομπών και την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών το 2050.

Οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030, και να φτάσουν στο μηδέν έως το 2050 προκειμένου να περιοριστεί η μεταβολή της θερμοκρασίας στους 1,5°C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, υπενθυμίζουν οι ερευνητές στην εισαγωγή της μελέτης τους. Οι πιθανές επιπτώσεις και κίνδυνοι είναι σημαντικά χαμηλότεροι για την υπερθέρμανση του πλανήτη στο σενάριο αύξησης κατά 1,5°C σε σύγκριση με τους 2°C.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, οι διατροφικές αλλαγές είναι μια καλή αρχή.

- Μειώνουμε τις ποσότητες φαγητού που πετάμε

Η σπατάλη φαγητού συνεισφέρει σε τεράστιο βαθμό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επειδή οι τροφές αποσυντίθενται στις χωματερές και εκλύουν μεθάνιο. Σε μια περίοδο 100 χρόνων, το μεθάνιο υπολογίζεται ότι έχει 34 φορές την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

- Βγάζουμε το πλαστικό από τη ζωή μας

Οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά μιας χρήσης είναι οι κύριοι υπαίτιοι του φαινομένου του θερμοκηπίου. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε υφασμάτινες τσάντες που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και αποθηκεύουμε το φαγητό μας σε γυάλινα μπολ ή μπολ από ανακυκλωμένο πλαστικό, ανάμεσα σε άλλες λύσεις.

- Καταναλώνουμε λιγότερο βοδινό κρέας

Οι εκπομπές από την κτηνοτροφία – ειδικά στους τομείς των βοοειδών, αποτελούν το 14.5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

- Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Μια διατροφή όπως η μεσογειακή δεν βελτιώνει μόνο την υγεία μας αλλά μειώνει και το αποτύπωμα άνθρακα. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές τροφές και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Επιπλέον, έχει χαμηλότερα ποσοστά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

- Αγοράζουμε τοπικά προϊόντα

Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα μειώνει την εξάρτησή μας από τις τροφές που μεταφέρονται σε μακρινές αποστάσεις και αυξάνουμε την πρόσληψή μας σε φρέσκα φρούτα (π.χ. ΟΧΙ φράουλες το χειμώνα) και λαχανικά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα. 

Πηγή: ncbi.nlm.nih.gov - Επιμέλεια κειμένου: Μαίρη Σταμούλη