×

Έχεις λιπαρό δέρμα; Μάλλον ήρθε η ώρα να το φροντίσεις πιο σωστά!


Η λιπαρή επιδερμίδα είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους δέρματος που χρειάζεται όμως ιδιαίτερη φροντίδα.
Εμφανίζεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες της επιδερμίδας παράγουν πολύ μεγάλη ποσότητα σμήγματος και βακτηρίων, κυρίως στο μέτωπο και τη μύτη. Εμφανίζονται μαύρα στίγματα, γυαλάδα και οι πόροι της επιδερμίδας να είναι αρκετά διεσταλμένοι. Ενώ η σμηγματόρροια στο τριχωτό κάνει τα μαλλιά λιπαρά και να μοιάζουν λαδωμένα.

Πως φροντίζω σωστά το λιπαρό δέρμα μου:

Είναι απαραίτητο να πλένεις το πρόσωπό σου με ένα gel καθαρισμού όπως το Effaclar της La Roche Posay ή σε αφρώδη μορφή χωρίς θειικό άλας. Χρειάζεσαι συστατικά που θα περιορίσουν τη λιπαρότητα και θα ισορροπήσουν το pH του δέρματος και όχι να εμφανίσεις περισσότερη λιπαρότητα.

Το Toner είναι πολύ φίλος σου! Χρειάζεσαι ένα Toner που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης λιπαρότητας, όπως η Caudalie Vinopure Lotion Purifυing που χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα και συσφίγγει τους πόρους.

Oil-free προϊόντα και τα μυαλά στα μίξερ. Επέλεξε προϊόντα που να περιέχουν ρετινόλη η οποία με συστηματική χρήση, μπορεί να μειώσει τους μεγάλους πόρους. Επιπλέον πες ναι σε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει ΑΗΑ (alpha hydroxy acids), ΒΗΑ (beta hydroxy οξέα) ή και τα δύο ως συστατικά, όπως η Uriage Hyseac 3-Regul Soin Global που θα βοηθήσει στο να μειώσει τους πόρους αλλά και να επαναφέρει τη λάμψη στα θαμπά σημεία του προσώπου χάρη στη γλυκόριζα που περιέχει. Εάν το δέρμα σου παρουσιάζει ακμή, πρέπει να εντάξεις στη ρουτίνα σου προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ όπως η La Roche-Posay Effaclar Mat που μειώνει το μέγεθος των πόρων και βοηθά στην αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της γυαλάδας.

Η απολέπιση και οι μάσκες προσώπου δεν είναι εχθροί σου! Φρόντισε την επιδερμίδα σου με ένα απαλό scrub και με μια clay mask, μία φορά την εβδομάδα.

ΜΗΝ ξεχνάς να φοράς αντηλιακό! Εκτός του ότι σε προστατεύει από την αντηλιακή ακτινοβολία, τη φωτογύρανση και ένα σωρό άλλα, αν χρησιμοποιείς μια αντηλιακή κρέμα με ψευδαργύρο (συστατικό ιδανικό αν η επιδερμίδα σου έχει την τάση να εμφανίζει σπυράκια) θα δώσει πιο matte όψη στην επιδερμίδα σου και θα περιορίσει τη λιπαρότητα.

Και τέλος όπως και σε όλους τους τύπους δέρματος, έτσι και στην λιπαρή επιδερμίδα είναι πολύ σημαντικό να αφαιρείς το μακιγιάζ σου το βράδυ...γιατί θα φράξει τους πόρους κατά τη διάρκεια της νύχτας που γίνεται η ανάπλαση των κυττάρων. Και εννοείται πως δεν πειράζεις τα σπυράκια ή τα μαύρα στίγματα!

Άρθρο μου για το Brooklyne.gr στις 16 Νοεμβρίου 2021