×

Το σωστό λούσιμο και τα μυστικά του!


Σωστό λούσιμο, ένα beauty ζήτημα που μας απασχολεί αρκετά και όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολεί συνέχεια! Το σίγουρο είναι ότι τα μαλλιά τα δικά μου δεν είναι ίδια με τα μαλλιά τα δικά σου, αφού διαφέρουν τόσο στην υφή όσο και στον τύπο της τρίχας. Πριν βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα, ας δούμε σε ποιον τύπο μαλλιών ανήκουν τα δικά μας!

• Για λεπτή τρίχα: Τα λεπτά μαλλιά τείνουν να γίνονται λιπαρά πιο γρήγορα και έτσι χάνουν τη φόρμα τους. Όταν επιλέγουμε σαμπουάν, καλό είναι να αναζητάμε κάποιο που να δίνει όγκο και να εντείνει την πυκνότητά τους, αφού αυτές οι φόρμουλες συνήθως είναι πολύ πιο ελαφριές και δεν βαραίνουν την τρίχα.

• Για πιο λιπαρά μαλλιά: Τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται λούσιμο μέρα παρά μέρα και όχι κάθε μέρα, για να τα βοηθήσουμε να σταθεροποιήσουν την υπερπαραγωγή σμήγματος που προκαλεί αυτή την κατάσταση. Προτιμήστε προϊόντα που περιέχουν ευκάλυπτο, πράσινο τσάι, μέντα ή χαμομήλι.

• Για ίσια μαλλιά: Για λαμπερά και υγιή μαλλιά, μπορείτε να λούζεστε είτε κάθε μέρα, είτε μέρα παρά μέρα. Χρησιμοποιείστε ελαφριά σαμπουάν και conditioners.

• Για χονδρή μαλλιά: Η χονδρή τρίχα μας επιτρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας μέρα παρά μέρα. Ωστόσο, καλό είναι να τα χτενίζουμε συχνά, έτσι ώστε η φυσική λιπαρότητα να φτάνει μέχρι τις άκρες και να μη δείχνουν παραμελημένες. Το σαμπουάν και το conditioner, φροντίστε να είναι ιδιαίτερα ενυδατικό.

• Για σγουρά μαλλιά: Οι σγουρομάλλες μπορείτε να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε τρίτη μέρα. Όταν εφαρμόζετε το conditioner, να χτενίζετε τα μαλλιά σας. Αυτό θα βοηθήσει το φυσικό σχήμα της τρίχας και θα εμποδίσει το φριζάρισμα.

• Για βαμμένα μαλλιά: Η βαμμένη τρίχα ανταποκρίνεται πολύ καλά στην κερατίνη και στις πρωτεΐνες, όπως τα σταφύλια.

Extra tips:

• Το λούσιμο δεν πρέπει να γίνεται μηχανικά και με πολύ ζεστό νερό, γιατί μπορεί να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής και να εντείνει τη λιπαρότητα.

• Απλώστε το σαμπουάν με τις άκρες των δαχτύλων στις ρίζες και το τριχωτό κάνοντας μασάζ με μικρές κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά, χωρίς τρίβετε τα μαλλιά σας για να ξεπλυθούν γρήγορα.

• Στο τελευταίο ξέβγαλμα (το βήμα του conditioners) καλό είναι να χρησιμοποιείτε δροσερό νερό. Αναζωογονεί -τονώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά.

• Χτενίστε με μια βούρτσα τα μαλλιά σας. Ειδικά τα μακριά μαλλιά, αν δεν είναι χτενισμένα πριν το λούσιμο, κάνουν κόμπους, μπλέκονται και σπάνε!

Σημείωση: Μην παραπλανήστε από τις διαφημίσεις που δείχνουν να γίνεται πλούσιος αφρός. Η μεγάλη ποσότητα σαμπουάν κάνει τα μαλλιά να δείχνουν βαριά και άτονα, γιατί τις περισσότερες φορές δεν τα ξεπλένουμε καλά.