×

Η αυξημένη ευαισθησία των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Η εγκυμοσύνη αποτελεί την πιο ευχάριστη και ταυτόχρονα την δύσκολη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, γιατί το σώμα μας και οι λειτουργίες του αλλάζουν σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ούλα (πρήζονται ή/και ματώνουν) και τα δόντια.

Ποια προβλήματα εμφανίζονται στα δόντια και στα ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ειδικά τους πρώτους μήνες, οι συχνοί εμετοί αυξάνουν την έκθεση των δοντιών στα οξέα του στομάχου, με αποτέλεσμα την αύξηση της τερηδόνας. Από την άλλη, η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι η συχνότερη πάθηση που εμφανίζεται κατά τη διάρκειά της και μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της προγεστερόνης και στην επίδρασή της στη μικροκυκλοφορία του αίματος, καθώς και στις αλλαγές των ορμονών. Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει τη σχέση ανάμεσα στην ουλίτιδα, στους πρόωρους τοκετούς και στα ελλιποβαρή νεογέννητα. Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν βρέφος με μικρότερο βάρος.

Η αυξημένη ευαισθησία των ούλων κατά την εγκυμοσύνη συνήθως επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό.

Όπως θα σου πει και ο οδοντίατρος σου, μια έγκυος πρέπει να ακολουθεί τρεις βασικούς κανόνες στοματικής υγιεινής κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης:

• Να βουρτσίζεις τα δόντια σου, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, με μία μαλακή οδοντόβουρτσα όπως η Foreo ISSA3 και με μια οδοντόκρεμα όπως η Colgate PerioGard που βοηθά στην καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί αιμορραγία στα ούλα και τον ερεθισμό.

• Να χρησιμοποιείς καθημερινά στοματικό διάλυμα (υπάρχουν και με ήπια γεύση όπως το Listerine Cool Mint) και οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

• Σε περίπτωση ναυτίας και εμέτου, ξέπλυνε απλά το στόμα σου με νερό και απέφυγε να βουρτσίσεις τα δόντια σου. Το άμεσο βούρτσισμα μπορεί να απομακρύνει το σμάλτο, αφήνοντας τα δόντια ευάλωτα στη φθορά.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια έγκυος μπορεί να κάνει απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως σφραγίσματα και καθαρισμοί με τοπική αναισθησία, αφού πρώτα πάρει την έγκριση γυναικολόγου της.

Με πληροφορίες από τα embryoprogress.gr & leto.gr