×

Skin Cycling: το νέο trend για τη φροντίδα του προσώπου


Τα beauty trends πλέον γεννιούνται στο TikTok και συνήθως είναι αμφιλεγόμενα όσον αφορά την ασφάλειά τους για την επιδερμίδα. Το Skin Cycling είναι το νέο beauty trend του TikTok και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχει την έγκριση των δερματολόγων.

Τα χειροκροτήματα είναι για την δερματολόγο Dr. Whitney Bowe (έχει ανεβάσει πολλά video στο TikTok με εκατομμύρια προβολές), την οποία εφάρμοζε ως θεραπεία στους ασθενείς της, όπου ανακάλυψε ότι «τα κορυφαία λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν πρόκειται για την περιποίηση της επιδερμίδας τους είναι ότι δεν υπολογίζουν πως τα βράδια είναι ο χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει ο φραγμός της επιδερμίδας τους».

Τι ακριβώς είναι αυτή η νέα skincare τάση;

Το skin cycling αφορά την βραδινή skincare ρουτίνα και βασίζεται σε τέσσερα καθημερινά πρωτόκολλα περιποίησης, κάθε ένα εκ των οποίων τηρείται πιστά σε έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων. Με το πέρας αυτού του κύκλου, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για όσο καιρό θέλεις.

Η πιο δημοφιλής skin cycling ρουτίνα, είναι ο κύκλος των τεσσάρων ημερών. Αρχικά χρησιμοποιείς δραστικά συστατικά για δύο ημέρες και μετά ακολουθούν δύο ημέρες ξεκούρασης και επαναλαμβάνετε κατά τον ίδιο τρόπο.

Σε ποιους  τύπους επιδερμίδας απευθύνεται; 

Με μικρές διαφορές, σε όλους.! Π.χ. εάν έχεις ξηρό δέρμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολύ ήπιες μορφές ρετινόλης στο στάδιο της πρώτης νύχτας και να προσθέσεις μια επιπλέον νύχτα στο τελευταίο στάδιο της ενυδάτωσης. Σε ακνεϊκό δέρμα ή σε επιδερμίδα με τάση ακμής, υιοθέτησε ένα τριήμερο κύκλο περιποίησης. Δηλαδή μια νύχτα απολέπισης, μια νύχτα χρήσης ρετινοειδών, μια νύχτα ενυδάτωση και επανάληψη από την αρχή.

Πιθανόν όμως αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, ακόμα και με ήπιες μορφές ρετινόλης ή κάποιο απολεπιστικό συστατικό, να νιώσεις κάπως άβολα. Σε αυτό το σημείο να σου υπενθυμίσω ότι έχω ιδιαίτερα ευαίσθητη επιδερμίδα, καθώς έχω ροδόχρου νόσο. Μπορεί να μην χρησιμοποιώ βραριά δραστικά συστατικά και ρετινόλη αλλά δημιούργησα έναν δικό μου κύκλο με bakuchiol και PHA (πολυυδροξυοξέα) και συγκεκριμένα αζελαϊκό οξύ (ήπιο απολεπιστικό με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες), καθώς είναι ποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητα του στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας.

Με απλά λόγια, η καθεμία μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο και να την εξατομικεύσει σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες. Τέλειο;

Γιατί να την επιλέξω;

Υιοθετώντας το skin cycling, αποτρέπεις το δέρμα σου από την υπερβολική χρήση πολλών προϊόντων και επιτρέπεις στα συστατικά να δράσουν και να απορροφηθούν καλύτερα, καθώς η επιδερμίδα έχει τον χρόνο να τα αφομοιώσει.

Ποια είναι τα βήμματα;

  • Πρώτο Βράδυ: Απολέπιση
    Μετά τον καθαρισμό, εφάρμοσε ένα προϊόν απολέπισης με AHAs (όπως το γλυκολικό όξύ για κανονικό δέρμα ή γαλακτικό οξυ για ξηρό δέρμα) και BHAs (σαλικυλικό οξύ για λιπαρό ή ακνεικό δέρμα). Είναι περισσότερο δραστικά και προστατεύουν τον επιδερμικό φραγμό καλύτερα σε σχέση με τα scrubs. Επιπλέον, προετοιμάζουν την επιδερμίδα να δεχτεί όλη την περιποίηση που θα ακολουθήσει τις επόμενες τρεις ημέρες.
  • Δεύτερο Βράδυ: Ρετινοειδή
    Το δεύτερο βράδυ μετά τον καθαρισμό, εφάρμοσε ένα προϊόν με ρετινοειδή (το λαιμό και το ντεκολτέ), τα οποία και έχουν αντιρυτιδική δράση. Σε περίπτωση ευαίσθητης επιδερμίδας, πριν τη χρήση της εφάρμοσε ένα πολύ λεπτό στρώμα ενυδατικής κρέμας για να δημιουργήσεις ένα προστατευτικό φίλτρο σε ευαίσθητες περιοχές όπως κάτω από τα μάτια και γύρω από τα χείλη. Έτσι εξασφαλίζεις ότι η ρετινόλη θα απορροφηθεί πιο ομαλά.
  • Βήμα 3 και 4: Ενυδάτωση
    Τις δυο τελευταίες βραδιές μετά τον καθαρισμό, επέλεξε ένα serum που ενυδατώνει σε βάθος και περιέχει υαλουρονικό οξύ η νιασιναμίδη. Αποφεύγεις κάθε ενεργό συστατικό ή απολέπιση και απλά χαρίζεις στην επιδερμίδα σου όλη τη θρέψη που χρειάζεται. Ολοκλήρωσε την βραδινή περιποίηση με ενυδατική κρέμα νύχτας που να περιέχει υαλουρονικό, λιπαρά οξέα ή πανθενόλη.

Ακολουθώντας λοιπόν τη μέθοδο Skin Cycling, όχι μόνο δίνεις στο δέρμα σου ένα απαραίτητο διάλειμμα, αλλά ακολουθείς και μία προσωπική στρατηγική ως προς το ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιείς και με ποια σειρά.