×

Χρήσιμα tips όταν εργάζεσαι από το σπίτι

Τα τελευταία τρία χρόνια, το γραφείο μου είναι στο σπίτι. Έχοντας αυτή τη δυνατότητα να εργάζομαι δηλαδή από το σπίτι, έπρεπε να θέσω κάποια όρια και στόχους για το καινούριο εργασιακό μου περιβάλλον. Γι' αυτό λοιπό, σε αυτό το άρθρο συγκέντρωσα όλα όσα χρειάζονται για να αισθάνεσαι καλά και να εργάζεσαι αποτελεσματικά στο σπίτι. Επίσης, τα συγκεκριμένα tips θα βοηθήσουν κι εσένα που η εταιρεία σου έχει εφαρμόσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, δηλαδή κάποιες ημέρες παρουσίας στο γραφείο και τις υπόλοιπες τηλεργασία.



Ο χώρος εργασίας. Όταν άρχισα να δουλεύω από το σπίτι, ήξερα ότι έπρεπε να έχω ένα χώρο αφιερωμένο στην εργασία μου -κάτι απαλλαγμένο από πειρασμούς όπως το κρεβάτι και η κουζίνα- κάπου που θα μπορούσα να επικεντρωθώ στη δουλειά μου. Θα μπορούσε να είναι ένα δωμάτιο ή μια μικρή γωνιά, αρκεί μόνο να καθοριστεί. (Αν έχεις μικρό σπίτι, εδώ μπορείς να πάρεις ιδέες για να διαμορφώσεις το χώρο σου.)

Συμβουλή: Είναι σημαντικό η καρέκλα που θα επιλέξεις να κρατάει την πλάτη σου σωστά ευθυγραμμισμένη ώστε να μην καμπουριάζεις. Η οθόνη του υπολογιστή σου θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να κοιτάζεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να δεις, ώστε να μην καταπονήσεις το λαιμό σου.

Dress to Success (μην μένεις με τις πυτζάμες!!!). Οι πυτζάμες και οι φόρμες ισοδυναμούν με χαλάρωση και όχι με εργασία. Θα το καταλάβεις στην πορεία... Γιατί πραγματικά δεν ξέρεις πότε θα χτυπήσει π.χ. μια κλήση στο skype ή θα προκύψει ένα γρήγορο ραντεβού, γι' αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένη. Δεν χρειάζεται να βάλεις τα καλά σου, αλλά ένα τζιν με ένα ωραίο t-shirt είναι μια safe και άνετη επιλογή. Σύμφωνα μάλιστα με ένα άρθρο του Business Insider, όσοι εργάζονται με τις πυτζάμες δεν ενεργούν ακριβώς επαγγελματικά, αντιθέτως "τεμπελιάζουν". Καλό είναι λοιπόν να είσαι ντυμένη, ακόμα και αν δεν σε βλέπει κανείς... ή ο μόνος επισκέπτης σου θα είναι ο courier.

Άλλο εργασία & άλλο οι δουλειές του σπιτιού. Θα υπάρξουν πιάτα στο νεροχύτη, θα πρέπει να βάλεις πλυντήριο, και αμέτρητα άλλα πράγματα που δεν πρέπει σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια της "εργασίας" σου. Θα πρέπει να ρυθμίσεις το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτές τις δουλειές να τις κάνεις μετά.

Όλα τα gadgets στη θέση τους. Οτιδήποτε χρειάζεσαι για να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, φρόντισε να υπάρχει στο χώρο εργασίας σου. Για μένα, αυτό σημαίνει: μολύβια/στυλό και notebook, κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής και tablet.

Παραμείνετε οργανωμένοι. Η οργάνωση όπου κι αν εργάζεσαι είναι πολύ σημαντική και είναι ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχία. Επένδυσε σε ένα εβδομαδιαίο planner και ένα ημερολόγιο, τα οποία θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις οργανωμένη και να αποφύγεις τα πολλά post-it με κίνδυνο να τα χάσεις ή να τα πετάξεις. Επίσης εάν η εργασία σου περιλαμβάνει πολλά χαρτιά, ίσως χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα ντουλάπι (ή ράφια για τους τοίχους) και ορισμένους φακέλους.

Προτεραιότητες και χρόνος εργασίας. Όταν εργάζεσαι από το σπίτι μπορεί να σε βρουν τα μεσάνυχτα μπροστά από τον υπολογιστή με μια ντουζίνα πράγματα που περιμένουν να γίνουν. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχεις ορίσει τις ώρες που θα εργάζεσαι, ώστε να κάνεις καλύτερη διαχείριση του χρόνο σου και για να γίνονται τα σημαντικά πράγματα στην ώρα τους, ώστε και εσύ να μην ξεπερνάς τα dead line σου και φυσικά να μην καταλήγεις να κοιμάσαι πάνω στο πληκτρολόγιο.

Επικοινωνία. Είτε εργάζεσαι για κάποιον ή έχεις τους δικούς σου πελάτες, πρέπει να είσαι επαγγελματίας! Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν την προσοχή μας (κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας φυσικά). Το διαδίκτυο είναι απροσδόκητα καλό για εμάς, χάρη σε μερικά χρήσιμα -θα έλεγα ίσως και αναγκαία online εργαλεία που είναι στη διάθεσή μας, όπως: Skype για one-on-one συναντήσεις/συνομιλίες, Jing για tutorials και οπτική μάθηση, Freshbooks για να παρακολουθείς τα οικονομικά σου, και τέλος το DropBox για να αποθηκεύεις και να μοιράζεσαι αρχεία.

Ελπίζω τα παραπάνω να σας βοηθήσουν να αποδώσετε περισσότερο και να οργανώσετε το χώρο σας όπως ακριβώς τον φαντάζεστε!