×

Τι πρέπει να προσέξεις πριν τις Black Friday αγορές σου


Η Black Friday είναι μια παραδοσιακή αμερικανική εκδήλωση εκπτώσεων που πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου -φέτος αναμένεται στις 25 Νοεμβρίου- που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει και στη χώρα μας, μαζί με το διαδικτυακό της αντίστοιχο τη Cyber Monday. 

Αν και τα ποσοστά εκπτώσεων διαφέρουν κατά πολύ με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό, μπορείτε να βρείτε αρκετές ευκαιρίες για να πετύχετε υπέροχες αγορές Black Friday και Cyber Monday. 

Αυτές τις μέρες λοιπόν, θα υπάρχουν flash εκπτώσεις που θα διαρκέσουν για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ κάποια καταστήματα ενδέχεται να προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις για μια δυο μέρες. Ωστόσο, πρέπει να είστε έξυπνοι και να εφαρμόσετε μια στρατηγική, ώστε να αποφύγετε μια παρορμητική αγορά -να αγοράσετε κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ.


Επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας καταστήματα, τουλάχιστον δύο ημέρες πριν

Πολλές χρονιές υπήρχαν αναφορές για ανέβασμα τιμών πριν τη Black Friday, ενώ άλλες φορές είδαμε προσφορές που δεν ήταν τόσο προσφορές όσο μας έλεγαν. Ένας καλός τρόπος είναι να βρείτε ακριβώς αυτό που θέλετε, ώστε να γνωρίζετε από τώρα την τιμή και όταν έρθει η πολυπόθητη μέρα να δείτε αν όντως είναι "ευκαιρία".

Εγγραφείτε στα newsletter των αγαπημένων σας brand

Αυτό είναι μια εξαιρετικά καλή λύση για να μαθαίνετε πρώτες τις εκπτώσεις των αγαπημένων σας καταστημάτων και να είστε έτοιμες για τις αγορές σας. Ακολουθήστε τους επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα περισσότερα καταστήματα χρησιμοποιούν συχνά τα social media για να επικοινωνούν τα νέα και τις προσφορές τους.

Φτιάξε λίστα

Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε και θέλετε, σε αντίθεση με το να αγοράσετε κάτι που μόλις εντοπίσατε.


Όρισε το budget

Ορίστε ένα μάξιμουμ ποσό και έχετε στο μυαλό σας την ώρα των αγορών να μην το ξεπεράσετε. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό και να μη δώσετε σημασία στο πόσα ξοδεύετε.

Ψωνίστε συνειδητά

Όπως με όλες τις εκπτώσεις, ο χρυσός κανόνας μου είναι να μην παρασυρθώ από τον ενθουσιασμό των εκπτώσεων και να προσπαθήσω να μείνω πιστή στη λίστα μου. Γιατί αν και κάτι μπορεί να είναι φθηνό, δεν σημαίνει ότι αν το αγοράσεις θα το χρησιμοποιήσεις κι όλας... Ωστόσο, είναι σίγουρα μια εξαιρετική στιγμή για να κάνετε μερικές καλές αγορές και να επωφεληθείτε από τις προσφορές. 


Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) προτείνει την τήρηση κάποιων κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών» και συγκεκριμένα:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.