×

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις Ραγάδες

Μιας και μπήκε επίσημα το καλοκαίρι, οι ραγάδες είναι ένα θέμα που μας απασχολεί λίγο παραπάνω ενόψει παραλίας... και ψάχνουμε να βρούμε το μαγικό εκείνο προϊόν που θα τις εξαφανίσεις.

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά καμία κρέμα -όσο ακριβή κι αν είναι- δεν θα τις εξαφανίσει μαγικά. Απλά η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να κάνει τις ραγάδες να "ξεθωριάσουν", αλλά καμία δεν θα τις αφαιρέσει εντελώς. 



Οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλής που εμφανίζεται στο μεσαίο στρώμα του δέρματος (αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να εξαφανιστούνόταν αυτό χάσει την ελαστικότητά του, π.χ. εγκυμοσύνη, απότομη αύξηση/μείωση σωματικού βάρους, ορμονικά προβλήματα κ.α. 

Είναι ροζ, κοκκινωπές ή μωβ και μοιάζουν με ραβδώσεις. Εμφανίζονται στην κοιλιά, το στήθος, τα μπράτσα, τους γλουτούς και τους μηρούς και μετά από λίγο καιρό καταλήγουν να έχουν λευκό ή γκρι χρώμα.



Αποτελεσματική μείωση των ραγάδων:

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση τους όσο ακόμα είναι κόκκινες, αφού σ’ αυτό το αρχικό τους στάδιο μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και την εξάλειψή τους. 

• Προσέχουμε τη διατροφή μας και τις καταχρήσεις που μπορούν να προκαλέσουν σύντομες και απότομες αυξομειώσεις στο βάρος μας. Βάλε στη διατροφή σου φρούτα και λαχανικά και ένταξε την άσκηση στην καθημερινότητά σου.

• Πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της μέρας έτσι ώστε να ενυδατώνουμε σωστά το σώμα μας.

• Κάνε peeling 2 φορές το μήνα, προσέχοντας τα σημεία στα οποία έχουμε ραγάδες, γιατί σε αυτές τις περιοχές η επιδερμίδα είναι ευαίσθητη και λεπτή.

  Ενυδάτωσε το δέρμα σου, με έλαια και λοσιόν που περιέχουν βιταμίνη Ε και shea butter, ώστε να παραμένει απαλό, να διατηρεί την ελαστικότητά του και να μην αφυδατώνεται. 

  • Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν ορισμένα φυσικά έλαια όπως τα ελαιόλαδο, έλαιο λιναρόσπορου, έλαιο καρύδας, έλαιο Βιταμίνης Ε και μουρουνέλαιο για να απαλύνετε την όψη των ραγάδων. Χρησιμοποιήστε τα για να κάνετε μασάζ στις περιοχές με το πρόβλημα, αυξάνοντας παράλληλα και την σύσφιξη του δέρματος.
  • Το τζελ αλόης μπορεί να βοηθήσει στην φυσική αντιμετώπιση των ραγάδων. Απλώστε λοιπόν το τζελ στα σημεία που χρειάζεται, αφήστε το να δράσει 2 ώρες και ξεπλύντε το. 
  • Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το εμπόριο οι εξειδικευμένες κρέμες για τις ραγάδες. Μερικές από τις κορυφαίες προτάσεις είναι: Το λάδι προστασίας από τις ραγάδες Bio Oil, τα ειδικά προϊόντα της Elancyl, οι κρέμες για ραγάδες της Frezyderm, οι ειδικές κρέμες για τις ραγάδες της Synchroline και η κρέμα για σημάδια Simulcium g3 - όλα τα παραπάνω για έχουν αποτέλεσμα πρέπει να εφαρμόζονται ΕΥΛΑΒΙΚΑ.
Πιο δραστικές λύσεις αλλά πάλι να είστε επιφυλλακτικές..

• Laser. Πρόκειται για μια νέα σχετικά θεραπευτική επιλογή, με την οποία επιτυγχάνουμε αισθητή μείωση της έντονης εμφάνισης των ραγάδων. Επειδή οι ακτίνες laser έχουν σημαντικά μεγαλύτερη επίδραση σε σκούρες επιφάνειες, μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα, όταν η θεραπεία γίνεται σε ραγάδες που έχουν ακόμα μωβ ή κόκκινο χρώμα. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως τεχνολογία fractional.

• Δερμοαπόξεση. Γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα και έχει ως σκοπό, τη μείωση της έντονης όψης των ραγάδων και τη δημιουργία μιας πιο υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή την επιλογή, είναι η γνώμη του γιατρού, ο οποίος με βάση το ιστορικό μας θα μας επιτρέψει ή όχι την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

Κίνηση ματ με τη βοήθεια των βιταμινών:

• Το φολικό οξύ μπορεί να καλυτερεύσει την ποιότητα του δέρματος. Υπάρχει στα πλατύφυλλα λαχανικά, τα καρότα, το πεπόνι και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

• Η βιταμίνη A έχει αντιοξειδωτική δράση και υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός ελαστικού δέρματος. Υπάρχει στα λαχανικά και στο συκώτι.

• Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση παίζει σημαντικό ρόλο στη σφριγηλότητα του δέρματος. Υπάρχει στα εσπεροδοειδή, στα φραγκοστάφυλα, στα μπρόκολα αλλά και σε όλα τα φρέσκα φρούτα.

• Η βιταμίνη E θεραπεύει προβλήματα του δέρματος και έχει και αυτή αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχει στη σόγια, στα μπρόκολα, στα φυτικά έλαια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αυγά.

• Η βιταμίνη B3 απαλλάσει το σώμα από τοξίνες και προστατεύει το δέρμα. Υπάρχει στο συκώτι, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα ψάρια, στα αυγά και στο αβοκάντο.