×

Της ακμής τα μελλούμενα ACNormal #Helenvita

Ένας από τους μεγαλύτερους "μύθους" σχετικά με την ακμή, είναι ότι εμφανίζεται στην εφηβεία και αφού ακολουθήσει την φυσική της πορεία, περνάει από μόνη της. Δυστυχώς όμως η ακμή δεν έχει ημερομηνία έναρξης, ούτε ημερομηνία λήξης!

Σε αυτό το ποστ συγκέντρωσα τους κυριότερους παράγοντες δημιουργίας της ακμής, μερικά sos για να μην την επιδεινώσεις και τρία must have προϊόντα για την περιποίηση του λιπαρού δέρματος και του δέρματος που έχει τάση ακμής.


Η ακμή μπορεί να ξεκινήσει ή να βρεθεί σε έξαρση συνηθέστερα στην εφηβική ή και τη νεαρή ενήλικη ηλικία, ωστόσο, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που η ακμή πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 30 ή 40 ετών! 

Στη δημιουργία της ακμής παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι: η απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, ορμόνες, τα ανδρογόνα, το προπιονικό βακτήριο (P.Acnes) και ο σταφυλόκοκκος, η λιπαρότητα του δέρματος, τα φάρμακα (κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, ψυχότροπα, κ.α.), καθώς και η παχυσαρκία συμβάλλουν στο πρόβλημα της ακμής. Καθοριστικό ρόλο παίζει και η διατροφή (1).

(1) Τα υψηλά κατεργασμένα τρόφιμα, υδατάνθρακες, τηγανητά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (γλυκά) και η σοκολάτα έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ή επιδείνωση της ακμής.

Τα SSSSoooosss

α) Το κακό ελάττωμα του να σπας τα σπυράκια σου μπορεί να μετατρέψει μια "απλή" φαγεσωρική ακμή σε μια βαθιά κυστική ακμή, δημιουργώντας μόνιμες ουλές και σημαδα στο πρόσωπο. Εκτός από το να πιέζει κανείς τα σημεία ακμής, απέφυγε να βάζεις τα χέρια σου στο πρόσωπο. 

β) Πες όχι στα ισχυρά καθαριστικά προϊόντα και scrubs, γιατί προκαλούν αντιδραστική υπερπαραγωγή σμήγματος για την αναπλήρωση της χαμένης λιπαρότητας του δέρματος. 

γ) Η σωστή εφαρμογή εξειδικευμένων προϊόντων καθαρισμού του δέρματος περιλαμβάνει και ειδική λοσιόν ή ενυδατική-σμηγματορρυθμιστική κρέμα για λιπαρά δέρματα με τάση ακμής. Το δέρμα σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται λεπτόρρευστα προϊόντα τα οποία αναφέρονται ως ειδικά για ακνεϊκό δέρμα ή oil-free προϊόντα. Αυτό ισχύει και για τα προϊόντα make-up (2) αλλά και για τις ενυδατικές και αντιηλιακές κρέμες (3).

(2) Η εφαρμογή ιδιαίτερα βαριών καλυπτικών προϊόντων make-up, ιδιαίτερα αν συμβαίνει καθημερινά για πολλές ώρες, επιδεινώνει κατά πολύ την ακμή.
(3) Δε χρειάζεται ταυτόχρονη εφαρμογή ενυδατικής και αντιηλιακής κρέμας γιατί τα αντιηλιακά (δερμοκαλλυντικά) έχουν και ενυδατική δράση. Η ταυτόχρονη χρήση και των δύο, "μπουκώνει" το δέρμα και επιδεινώνει αντί να βοηθά!

Και τέλος, δώσε βάση στην πρόληψη


Με την περιποίηση του λιπαρού δέρματος που έχει τάση ακμής με κατάλληλα προϊόντα όπως η σειρά ACNormal (Hydra BoostUrgent Correction Gel & Peeling Gelτης HELENVITA, ρυθμίζουμε τη λιπαρότητα και βοηθούμε στην εμφάνιση μιας ηπιότερης κλινικής εικόνας ακμής.