×

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ακμή σώματος

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών παρουσιάζουν σημάδια ακμής στο σώμα τους στην ηλικία μεταξύ 20 και 35 ετών. Oι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι το στήθος και η πλάτη. Η ακμή του σώματος όπως και αυτή του προσώπου, είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου μέσω του οποίου το σμήγμα διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Για να διατηρήσεις το δέρμα σου καθαρό και να περιορίσεις τη συγκέντρωση σμήγματος είναι ο καθημερινός καθαρισμός. Επέλεξε ένα προϊόν σε όποια μορφή επιθυμείς. Ο δερματολόγος μου, μου συνέστησε ένα καθαριστικό τζελ με ήπια αντιβακτηριδιακή δράση, το οποίο καθαρίζει καλά και δεν αφήνει ίχνη λιπαρότητας την ώρα που οι πόροι "ανοίγουν" και καθαρίζονται σε βάθος. Μετά τον καθαρισμό δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια λοσιόν που βοηθά την καταστολή των δερματικών ερεθισμών στις προβληματικές περιοχές.

Τι πρέπει να αποφύγεις:

• Τα προϊόντα με λιπαρή υφή. Η επιπλέον λιπαρότητα στο δέρμα με ακμή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του δέρματος και να προκαλέσει περισσότερα σπυράκια. Προτίμησε εκείνες που έχουν πιο ελαφριά σύνθεση.
• Να κάνεις ντουζ με πολύ ζεστό νερό γιατί αφυδατώνει και ερεθίζει το δέρμα με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ακμή.
• Το έντονο τρίψιμο του δέρματος (ακόμα και με το σφουγγάρι) γιατί το δέρμα ερεθίζεται, επιδεινώνεται η υπάρχουσα ακμή και παράλληλα μεταφέρεται η φλεγμονή και στο υγιές δέρμα. Επέλεξε καλύτερα προϊόντα απολέπισης σε μορφή μάσκας.
• Τις στυπτικές λοσιόν δέρματος που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό αλκοόλ. Οι λοσιόν αυτές αφυδατώνουν και ερεθίζουν το δέρμα με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση της ακμής.

Τι πρέπει να κάνεις:

• Για την περιποίηση του δέρματος προτίμησε προϊόντα που περιέχουν οξέα φρούτων, γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ που αφήνουν το δέρμα απαλό, λείο και καθαρό.
• Η ενυδατική σου κρέμα πρέπει να έχει αντιοξειδωτική δράση ώστε να ενισχύει την άμυνα του δέρματος.
• Απαραίτητο είναι να κάνεις τουλάχιστον μια φορά στις δυο εβδομάδες φυτικό πήλινγκ με σκοπό να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.
• Να αλλάζεις συχνά τα σεντόνια και την μαξιλαροθήκη σου. Τα νεκρά κύτταρα κολλούν στην επιφάνεια των υφασμάτων και έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας κάθε φορά που ξαπλώνετε σε αυτά, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση του δέρματος.
• Αν έχεις μακριά μαλλιά προσπάθησε να τα κρτάς  μακριά από την πλάτη και τους ώμους σου, γιατί η όποια λιπαρότητα τους μεταφέρετε και στο δέρμα.
• Το αντηλιακό σου, είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση, χειμώνα καλοκαίρι. Επελέξε ένα που να μην είναι λιπαρό, για να μην φράζει τους πόρους.
• Τα τοπικά τζελ άμεσης δράσης βελτιώνουν την κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Καταστέλλουν την εσωτερική φλεγμονή και μειώνουν το δερματικό ερεθισμό.

Ήλιος και θάλασσα:  η κοινή ακμή βελτιώνεται λόγω της φωτοευαισθησίας του μικροβίου της ακμής (p.acnes) και της ξηραντικής επίδρασης του αλατιού της θάλασσας. Άλλες μορφές όμως όπως η ροδόχρους ακμή επιδεινώνονται. Σε βάθος χρόνου η επίδραση των ανωτέρω στην ακμή ατονεί.

Αν η ακμή συνεχίζει να είναι έντονη και να επεκτείνεται, απευθυνθείτε σε έναν καλό δερματολόγο.

Κλείνοντας σας παραθέτω κάτι πολύ ενδιαφέρον που βρήκα στο medinova.gr για τη θέση της ακμής στο σώμα.


Εάν έχετε την τάση να παρουσιάζετε ακμή σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ακμή επισημαίνει στο σώμα σας ορισμένες ασθένειες ή διαταραχές. Το δέρμα σας προσπαθεί να «επικοινωνήσει» μαζί σας μέσω των εσωτερικών σας οργάνων και να σας πει πως πρέπει να αλλάξετε κάτι στον τρόπο ζωής σας. Το σώμα σας είναι ουσιαστικά ένας χάρτης που πρέπει να διαβάσετε πάνω του τα «σημάδια». Διαφορετικές τοποθεσίες και διαφορετικές ζώνες αντιστοιχούν σε διάφορα προβλήματα.

Ζώνη 1: Ορμόνες
Η ακμή στο πηγούνι και το λαιμό, σημαίνει ότι έχετε προβλήματα με τα επινεφρίδια, αλλά η αιτία για την εμφάνισή τους μπορεί να είναι το σοβαρό άγχος και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Ζώνες 2 και 3: Άγχος
Η ακμή στους ώμους είναι ένα σημάδι ότι είστε υπερφορτωμένοι και με μειωμένη ανοσία. Επιβραδύνετε λίγο, βρείτε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας και χαλαρώστε!

Ζώνη 4: Το πεπτικό σύστημα
Η ακμή στο στήθος είναι συνήθως ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό σύστημα ή ότι υπερβάλλετε με ανθυγιεινά τρόφιμα. Αλλάξτε τη διατροφή σας και σύντομα η ακμή θα εξαφανιστεί.

Ζώνες 5 και 6: Επίπεδο βιταμινών
Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας στερείται βιταμίνες. Προσπαθήστε να καταναλώσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ζώνη 7: Επίπεδο σακχάρου στο αίμα
Όταν η ακμή εμφανίζεται στο στομάχι, αυτό είναι συνήθως λόγω των υψηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Εξαιρέστε από τη διατροφή σας το λευκό ψωμί, καταναλώστε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα και η ακμή θα φύγει σύντομα.

Ζώνη 8: Ατομική υγιεινή και ΣΜΝ
Οι κακές συνθήκες υγιεινής μπορεί να είναι η αιτία της ακμής σε αυτή τη ζώνη, αλλά είναι ακόμα χειρότερο αν εμφανίζονται λόγω κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, ειδικά αν υπάρχει φαγούρα. Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό!

Ζώνες 9 και 10: Δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες
Η ακμή στους μηρούς και πάνω στα πόδια είναι συνήθως μια αντίδραση σε καλλυντικά ή απορρυπαντικά. Η ακμή στο κάτω μέρος των ποδιών εμφανίζεται από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση. Να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Ζώνες 11 και 12: Νευρικό και πεπτικό σύστημα
Η ακμή σε αυτές τις περιοχές δείχνει ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε θερμίδες ή ότι δεν κοιμάστε αρκετά.

Ζώνες 13 και 14: Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα
Η ακμή στις ζώνες αυτές υποδηλώνει και πάλι προβλήματα με το πεπτικό σύστημα και ότι ενδεχομένως καταναλώνετε πολλές ανθυγιεινές τροφές.