×

Pixi Glow Tonic και όσα πρέπει να ξέρει για το γλυκολικό οξύ


Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει για τα AHA και πολύ πιθανόν να έχεις στο ντουλάπι σου ένα προϊόν που στα συστατικά του περιέχει γλυκολικό οξύ. Εάν δεν γνωρίζεις τι είναι, σήμερα θα σου τα πω όλα. Τι είναι το γλυκολικό οξύ και τι κάνει στο δέρμα σου, πως λειτουργεί αλλά και πως το χρησιμοποιούμε.

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι το πιο δραστικό από την ομάδα των ΑΗΑ (άλφα υδροξυοξέων), το οποίο προκύπτει από το ζαχαροκάλαμο αλλά μπορεί να δημιουργηθεί και συνθετικά. Έχει αποδειχθεί πως με σωστή χρήση και την κατάλληλη περιεκτικότητα, βοηθάει στην ανανέωση της επιδερμίδας. 

Πως λειτουργεί;

Το γλυκολικό οξύ δρα όπως ένα ισχυρό peeling, χάρη στα μικροσκοπικά σωματίδια του τα οποία εισχωρούν βαθιά στις στιβάδες του δέρματος, ώστε να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και η τελική όψη της επιδερμίδας να γίνεται λεία, λαμπερή και χωρίς σημάδια, ακμή και μαύρα στίγματα. Η δράση του όμως δεν σταματάει εκεί. Το γλυκολικό οξύ διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα να διατηρεί την επιδερμίδα νέα και σφριγηλή. Επιπλέον αν δοθεί σε μεγάλη περιεκτικότητα μπορεί να αποτελέσει άριστη θεραπεία για δέρματα με πανάδες. Η βελτίωση στο χρωματικό τόνο είναι ορατή μετά 15 ημέρες χρήσης γλυκολικού οξέος. Το δέρμα αποκτά ομοιόμορφο χρώμα και δείχνει εξαιρετικά φωτεινό.

Που βρίσκεται;

Βρίσκεται σε κρέμες, μάσκες και τονωτικές λοσιόν σε ένα ποσοστό μέχρι 10%, κάτι που μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Σε πιο υψηλές όμως συγκεντρώσεις, με ανώτερο όριο πάντα το 10% για την κατ' οίκον χρήση, εφαρμόζεται δύο φορές την εβδομάδα. Οι συγκεντρώσεις πάνω από 10% είναι αποκλειστικά υπόθεση δερματολόγου!

 Σε ποιες επιδερμίδες/ηλικίες συστήνεται;

Αν και θεωρητικά είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος, η σωστή χρήση του εξαρτάται από το ποσοστό που εμπεριέχεται σε οποιοδήποτε καλλυντικό ή φαρμακευτικό προϊόν. Στις περιπτώσεις ακμής από τα εφηβικά χρόνια, στα 30 μπαίνει στη νυχτερινή φροντίδα και στις πιο ώριμες επιδερμίδες το γλυκολικό οξύ ενισχύει την επανορθωτική και αναζωογονητική δράση άλλων δραστικών συστατικών, όπως η ρετινόλη.

Πότε το χρησιμοποιούμε;

Εκτός από τις εξειδικευμένες θεραπείες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να το χρησιμοποιούμε το βράδυ. O καλύτερος τρόπος για να εντάξουμε το γλυκολικό οξύ στην περιποίησή μας είναι οι απολεπιστικές λοσιόν, όπως η Pixi Exfoliating facial Glow Tonic. Είναι μία λοσιόν χωρίς αλκοόλ που βοηθά στην τόνωση, τη σταθεροποίηση και τη σύσφιγξη της επιδερμίδας. Απολεπίζει και καθαρίζει την επιδερμίδα με γλυκολικό οξύ για πιο υγιή επιδερμίδα. Περιέχει επίσης τζίνσενγκ που βελτιώνει την κυκλοφορία και ενεργοποιεί, αλόη που καταπραΰνει και ενυδατώνει. Επίσης βελτιώνει την εμφάνιση των πόρων και επιταχύνει απαλά την κυτταρική ανανέωση για να αποκαλύψει πιο φωτεινή, λαμπερή επιδερμίδα. Επιπλέον, ρυθμίζει, θεραπεύει και καταπραΰνει για λαμπερή επιδερμίδα με πιο υγιή εμφάνιση. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος και δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα.
Τη χρησιμοποιούμε μετά τον καθαρισμό και πριν τα ενυδατικά προϊόντα (κρέμες, serum, κ.α.). Την απλώνουμε με ένα δίσκο ντεμακιγιάζ σε όλο το πρόσωπο, αποφεύγοντας τη περιοχή των ματιών.

SOS: Δεν συνιστάται η χρήση γλυκολικού οξέως σε δέρματα με ευρυαγγείες, φωτοευαισθησίες, φωτοαλλεργίες, ευαίσθητα δέρματα και σε δέρματα με κίνδυνο για ερεθισμούς.

Προσοχή! Τα οξέα δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς το πρωί γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα σου κυρίως εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Το επόμενο πρωί απαιτείται η χρήση αντηλιακού, ακόμα και τις ημέρες που έχει συννεφιά.