×

Κάνε πιο ECO friendly την καθημερινότητα σου

Από την 1η Ιουλίου έχουμε μπει επίσημα στην eco life περίοδο. Πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια /κουτάλια /πιρούνια /πιάτα μιας χρήσης καταργήθηκαν μεταξύ άλλων. Yπάρχουν όμως και κάποια μικρά καθημερινά αντικείμενα ομορφιάς που περιέχουν πλαστικό ή δεν είναι οικολογικά και μπορούμε να τα αλλάξουμε για να μειώσουμε το δικό μας αποτύπωμα άνθρακα.

Μπατονέτες: Πες αντίο στο πλαστικό και καλωσόρισε τις μπατονέτες από μπαμπού.

Δίσκοι ντεμακιγιάζ: Γνωρίζεις ότι το βαμβάκι χρειάζεται πολύ νερό και είναι μία από τις αιτίες που ευθύνεται για την ξηρασία πολλών λιμνών; Μήπως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις υφασμάτινους δίσκους που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν; Μπορείς να βρεις στην αγορά έτοιμους (δες εδώ) ή να φτιάξεις τους δικούς σου (εδώ μπορείς να δεις τη διαδικασία).

Οδοντόβουρτσα: Ήρθε η ώρα να αποχωριστείς την αγαπημένη σου πλαστική οδοντόβουρτσα και να βάλεις στην καθημερινή σου ρουτίνα οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή την Issa3 της Foreo (δες περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Βούρτσες μαλλιών /χτένες μαλλιών: Αν και οι περισσότερες βούρτσες και χτένες μαλλιών είναι από πλαστικό, μπορείς να βρεις πλέον ξύλινες ή κοκκάλινες εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής. 

Πλαστικά κοκαλάκια: Τα scrunchies είναι υφασμάτινα και άκρως οικολογικά. Μπορείς να βρεις εδώ καταπληκτικά scrunchies, τα οποία είναι handmade και σούπερ funny!!!

Συσκευασίες σαμπουάν/αφρόλουτρα: Μπορείς να βρεις eco friendly συσκευασίες που περιέχουν έως και 80% λιγότερο πλαστικό ή μπάρες σαπουνιών για να καταναλώνεις όσο το δυνατόν λιγότερο πλαστικό. 

Μέχρι όμως όλες οι συσκευασίες να γίνουν βιώσιμες και ανακυκλώσιμες, καλό θα είναι να ανακυκλώνουμε σωστά τα προϊόντα ομορφιάς.

Τα κουτιά από χαρτί και χαρτόνι είναι σχεδόν πάντα ανακυκλώσιμα αλλά καλό είναι να τσεκάρετε το πράσινο τριγωνικό σύμβολο για να βεβαιωθείτε ότι η συγκεκριμένη συσκευασία ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια σαμπουάν και τα σπρέι περιποίησης μαλλιών, αν είναι κατασκευασμένα από χάλυβα και αλουμίνιο ανακυκλώνονται. Αν όμως δεν είστε σίγουροι το συγκεκριμένο προϊόν ανακυκλώνεται, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Επίσης, τα σφουγγάρια και τα σωληνάρια συνήθως δεν ανακυκλώνονται. Όμως πολλές μάρκες, όπως η MAC, έχουν προγράμματα εσωτερικής ανακύκλωση, προσφέροντας ανταμοιβές και εκπτώσεις για επιστροφή συσκευασιών, κ.α.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό το πλύσιμο των συσκευασιών πριν την ανακύκλωση, όπως και να αφαιρείτε τυχόν ετικέτες στο μπουκάλι. Επίσης οι αντλίες και τα σταγονόμετρα δεν ανακυκλώνονται, καλό θα είναι να αφαιρείτε τις από οποιοδήποτε μπουκάλι πριν την ανακύκλωση.