×

Μηλόπιτα στρούντελ με σως βανίλιας

Η αγαπημένη μου food & lifestyle blogger Ελεάννα Γιαννοπούλου (@itshappilychic) μας προτείνει την πιο εύκολη μηλόπιτα στρούντελ με σως βανίλιας. 

Η συνταγή είναι απλή. Αυτό που θέλει λίγη προσοχή είναι μόνο η σως βανίλιας. Για καλύτερο άρωμα, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε αληθινή βανίλια, είτε σε λοβό (το κλαράκι) είτε σε μορφή υγρού αποστάγματος. Επίσης το στάδιο που προσθέτουμε το ζεστό γάλα στα χτυπημένα αυγά, πρέπει να το ρίξουμε πολύ σιγά γιατί αλλιώς τα αυγά θα βράσουν και θα πήξουν μέσα στο γάλα. 



ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΗΛΟΥ
  • 2 φύλλα σφολιάτα γαλλικού τύπου
  • 4 κόκκινα μήλα περασμένα στον τρίφτη
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδα σουλτανίνα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη
  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο
  • 2 1/2 φρυγανιές τριμμένες (γαλέτα)
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/4 φλιτζανιού κονιάκ ή μπράντι 
  • άχνη ζάχαρη & κανέλα για το σερβίρισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 λοβός (κλαράκι) βανίλια 

ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Ανακατεύουμε τα τριμμένα μήλα με το χυμό λεμονιού σε ένα λεκανάκι και τα αφήνουμε για αργότερα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις, 160C αερόθερμο.
  2. Σε μεσαία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μήλα και τα σιγοβράζουμε, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15′.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα μήλων τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τελευταίο το κονιάκ. Σιγοβράζουμε πάλι για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του μείγματος. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  4. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί (λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε καθαρή πετσέτα. Απλώνουμε το μισό μείγμα μήλου σε όλο το φύλλο, αφήνοντας περιθώριο όσο δύο δάχτυλα γύρω γύρω. Με την πετσέτα ανασηκώνουμε τη σφολιάτα από τη μια μεριά και την τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.
  5. Βάζουμε το ρολό στη λαμαρίνα με το σημείο της ένωσης από κάτω. Κάνουμε δυο-τρεις χαρακιές στην επιφάνεια για να φεύγουν οι ατμοί στο ψήσιμο. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το υπόλοιπο μείγμα μήλου. 
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού με λίγο γάλα και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει ένα ανοιχτόχρωμο χρυσαφένιο-καφετί χρώμα.
  7. Ετοιμάζουμε τη σως βανίλιας όσο ψήνεται το στρούντελ: Στο μίξερ ή με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
  8. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια μέχρι να βγάλει τις πρώτες φούσκες, οπότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  9. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.  Το γάλα πρέπει να πέφτει από την κατσαρόλα λίγο λίγο, σαν μια χοντρή κλωστή. Αν χρησιμοποιήσαμε λοβό (κλαδάκι) βανίλιας, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στο πλάι για αργότερα.
  10. Ξαναγυρίζουμε το μείγμα γάλακτος & αυγών στην κατσαρόλα που ζεστάθηκε το γάλα και και το ζεσταίνουμε λίγο ακόμα σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Σιγά σιγά η σως θα αρχίσει να πήζει. Προσοχή, δεν πρέπει να κοχλάσει! Η σως είναι έτοιμη όταν αρχίσει να σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα πάνω στην πίσω πλευρά της κουτάλας καθώς τη σηκώνουμε, περίπου μετά από 15 λεπτά. Βγάζουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  11. Η μηλόπιτα σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένη με κανέλα, ζάχαρη άχνη και άφθονη σως βανίλιας. 

Το γλυκό σερβίρεται ιδανικά με μπόλικη σως βανίλιας και ζεστή σοκολάτα! 

Περισσότερες συνταγές και lifestyle moments στο happilychic.com