×

Πώς να διαλέξεις αθλητικά παπούτσια

Ψάχνεις για αθλητικά παπούτσια; Η αναζήτηση μπορεί να είναι κανονικός μπελάς. Κάποτε ήταν απλό. Όταν ήμασταν παιδιά, είχαμε παπούτσια που πήγαιναν με όλα και ένα ζευγάρι "σπορτέξ" για τις ημέρες που είχαμε γυμναστική στο σχολείο.

Στην εποχή που ζούμε, υπάρχουν αθλητικά παπούτσια για κάθε πιθανή και απίθανη δραστηριότητα και αμέτρητες ποικιλίες για να διαλέξεις εκείνο το ζευγάρι που ταιριάζει με το στυλ σου. 

Παρακάτω μπορείς να δεις τις πιο βασικές συμβουλές των ειδικών, σχετικά με το τι πρέπει να προσέχεις, όταν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις αθλητικά παπούτσια.



Σκεφτείτε τι τύπος αθλητή είστε

Είστε τύπος που κάνει τζόγκινγκ, ή σας αρέσει το γρήγορο τρέξιμο;  Τα θέλετε για απλό περπάτημα ή για το γυμναστήριο; Το καλύτερο πρώτο βήμα για την εύρεση του σωστού αθλητικού παπουτσιού είναι να ξέρετε πώς ακριβώς θα τα χρησιμοποιήσετε. 

Προσδιορίστε το στυλ που έχετε στο περπάτημα και στο τρέξιμο

Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το σημείο εκείνο του παπουτσιού που έρχεται πρώτο σε επαφή με το έδαφος, όταν τρέχετε. Είστε τύπος που ακουμπάει πρώτα την φτέρνα; Μήπως ουσιαστικά ακουμπάτε με το εξωτερικό μέρος του πέλματος; Ή μήπως πατάτε πιο πολύ με το μπροστινό μέρος (ακριβώς πίσω από τα δάχτυλα);
Μόλις καταλάβετε αυτό, επιλέξτε εκείνα τα αθλητικά παπούτσια που θα έχουν έξτρα επένδυση ή/και “μαξιλαράκι” στο εν λόγω σημείο.

Καμάρα πέλματος

Το σχήμα του τόξου στο πέλμα σας (καμάρα) παίζει ρόλο στο αν πατάτε περισσότερο με το εξωτερικό σημείο του πέλματος, ή με το εσωτερικό, ή αν ισομοιράζεται το βάρος κάθε βηματισμού σε όλο το πέλμα.
Αν ένα άτομο έχει πλατυποδία, θα χρειαστεί ένα παπούτσι σταθερότητας, το οποίο θα έχει πιο μεγάλο τόξο στον πάτο, για να στηρίζει καλύτερα την καμάρα του ποδιού.

Ελέγξτε τα παπούτσια σε όλη την περίμετρο του πέλματος

Όταν δοκιμάζετε αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο, μην ελέγχετε μόνο το αν υπάρχει αρκετός χώρος στο μεγάλο δάχτυλο, όταν στέκεστε, αλλά βεβαιωθείτε ότι ολόκληρο το πέλμα σας ταιριάζει στην πλατφόρμα του παπουτσιού. 
Μην κοιτάτε απλά να είναι αρκετά φαρδύ το παπούτσι στο επάνω μέρος. Το παπούτσι για τρέξιμο δεν θα πρέπει να πιέζει το πόδι και όλο το πλάτος του ποδιού πρέπει να αγγίζει στην βάση του παπουτσιού.

Ψωνίστε προς το τέλος της μέρας

Όχι, αυτό δεν έχει να κάνει με τις τιμές στα καταστήματα: παπούτσια αγοράζετε, δεν πάτε στην λαϊκή! Ο λόγος είναι ότι τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούν επίσης να πρήζονται και κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, οπότε, όταν πάτε να αγοράσετε αθλητικά παπούτσια, είναι καλύτερο να το κάνετε όταν το πέλμα σας θα είναι ήδη “πρησμένο” από την καταπόνηση της ημέρας. Έτσι θα βρείτε ένα παπούτσι με καλύτερη εφαρμογή για όταν θα έχουν πρηστεί τα πέλματά σας από το τρέξιμο.

Δοκιμάστε τα παπούτσια με κατάλληλες κάλτσες

Μην πάτε να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, φορώντας… κοστούμι, ή σαγιονάρες χωρίς κάλτσες. Και αν έχετε ειδικά κάποια ειδικά πρόσθετα, ορθωτικά, ή ορθοπεδικά εξαρτήματα, φέρτε και αυτά μαζί σας.