×

Πιτυρίδα ή ξηροδερμία; ΒΟΗΘΕΙΑ!


Η πιτυρίδα είναι από τα πιο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από το 20% των γυναικών και πάνω από το 30% των ανδρών. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν λίγο ή πολύ από πιτυρίδα και το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζει ψυχολογικά ο καθένας. Όμως αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο καθένας που έχει αυτές τις ενοχλήσεις είναι αν πρόκειται πραγματικά για πιτυρίδα, ξηροδερμία ή είναι άλλη πάθηση που εκφράζεται με αυτή τη μορφή.

Πιτυρίδα και ξηροδερμία, δεν είναι το ίδιο πράγμα. 

Είναι φυσιολογικό να τα μπερδεύουμε γιατί η ξηροδερμία μπορεί να προκαλέσει λιπαρότητα και η πιτυρίδα μπορεί να είναι είτε ξηρή (μικρές, λεπτές, λευκές φολίδες που πέφτουν στους ώμους) είτε λιπαρή (μεγαλύτερες και πιο χοντρές, κιτρινωπές φολίδες που κολλάνε στο τριχωτό και τα μαλλιά).

Πιτυρίδα: Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από κερατινοκύτταρα ακριβώς όπως και το υπόλοιπο δέρμα μας. Αυτό ανανεώνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε, με την διαδικασία της απολέπισης. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, αυτή η φυσιολογική διαδικασία γίνεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πιτυρίδα. Για την αιτιολογία της πιτυρίδας φταίνε ορισμένοι μύκητες, pityrosporum ovale και p. οrbiculare, καθώς και μερικοί βοηθητικοί παράγοντες, όπως: ορμονικοί, ψυχολογικοί (αυξημένο στρες) και περιβαλλοντικοί (ρύπανση κλπ).

Λύση: Τα προϊόντα που θα επιλέξουμε πρέπει να έχουν αντιμικροβιακή και κερατολυτική δράση και στην περίπτωση που τα μαλλιά μας είναι λιπαρά χρειαζόμαστε προϊόντα με σμηγματορροϊκή δράση.

Ξηροδερμία: Είναι η αφυδάτωση του δέρματος που προκαλείται από την απώλεια νερού και λιπιδίων. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οποιαδήποτε εποχή και συνήθως εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματός μας. Η ξηροδερμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων περιβαλλοντικών συνθηκών ή ψυχοσωματικών προβλημάτων. Μπορεί να προκληθεί από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι, την υγρασία το χειμώνα, το άγχος, όπου ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που υποφέρουν από έντονο άγχος εμφανίζουν ξηροδερμία και τέλος η χρήση των λάθος προϊόντων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λόγω της έντονης ξηροδερμίας δημιουργούνται διαβρώσεις στο δέρμα του κεφαλιού, οι οποίες βοηθούν στην είσοδο μικροβίων στο δέρμα μας και μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις.

Λύση: Τα προϊόντα που θα επιλέξουμε πρέπει να έχουν θρεπτικά και ενυδατικά συστατικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό αλλά χλιαρό και καλό θα είναι να τα αφήνουμε να στεγνώνουν φυσικά, αν βιαζόμαστε και πρέπει χρησιμοποιήσουμε το πιστολάκι προτιμήστε μέτρια θερμοκρασία.

Τα "ειδικά" σαμπουάν αποτελούν αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της ξηροδερμίας. Η σύνθεσή τους είναι τέτοια που εμποδίζει την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών που προκαλούν την πιτυρίδα και την ξηροδερμία, καθώς τα απομακρύνουν από το τριχωτό χάρη σε συστατικά απολέπισης. Αν το πρόβλημα μετά τη χρήση τους δεν καλυτερεύει, ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφθείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ δερματολόγο.

Και τέλος, κάποια tips για το πως να εμποδίσετε την επανεμφάνιση τους:

- να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας που είναι απαλά για το τριχωτό
- να αποφεύγετε τα σκληρά προϊόντα και τα προγράμματα styling που μπορεί να αδυνατίζουν την τρίχα
- να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή.