×

Χαλάρωσε στο μπάνιο σου με αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια (ή φυτικά έλαια), υπήρξαν πάντοτε πρωταγωνιστές στην περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, μάλιστα αιώνες πριν χρησιμοποιήθηκαν και σαν φάρμακα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η στροφή προς τα φυτικά προϊόντα δεν γίνεται μόνο στην διατροφή, αλλά και στην αισθητική, γιατί η ανάγκη του ανθρώπου για πιο “αγνά” σκευάσματα ολοένα και αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει στην ζωή μας δυναμικά!

Ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή ντους με μόλις λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων δρα ιδιαίτερα ευεργετικά στον οργανισμό μας. Η επίδρασή τους μέσω της αναπνευστικής οδού, και μέσω του αγγειακού συστήματος ευνοεί το δέρμα μας και προάγει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Χρησιμοποίησε μερικές σταγόνες ενός από τα παρακάτω αγαπημένα αιθέρια έλαια ή φτιάξτε το δικό σου μείγμα, για να δώσεις στο μπάνιο σου τον χαρακτήρα που θέλεις:

Περγαμόντο: χαλαρώνει, αλλά και τονώνει τη διάθεση (είναι το πιο κοινό φυσικό διεγερτικό και αντικαταθλιπτικό). Συνδυάζεται με: γεράνι, λεβάντα, νέρολι, κέδρο, λεμόνι, αγριοκυπάρισσο, σανταλόξυλο.

Λεβάντα: ίσως το πιο γνωστό ηρεμιστικό έλαιο. Συνδυάζεται με: φασκόμηλο, γεράνι, λεμόνι, ευκάλυπτος, πατσουλί, τριαντάφυλλο, γιασεμί, κέδρος, βασιλικός. Δενδρολίβανο: τονωτικό, ευνοεί την πνευματική συγκέντρωση και οξύτητα

Λεμόνι: αναζωογονητικό, ηρεμιστικό, βοηθά στην πνευματική εγρήγορση. Συνδυάζεται με: λεβάντα, ευκάλυπτο, αγριοκυπάρισσο, νέρολι, πορτοκάλι, clary sage, κέδρο, δενδρολίβανο.

Ευκάλυπτος: καθαρίζει σώμα και πνεύμα. Συνδυάζεται με: αγριοκυπάρισσο, λεβάντα, ματζουράνα, θυμάρι, λεμόνι, δενδρολίβανο, μέντα, γκρέιπφρουτ, κέδρος.

Τεϊόδεντρο: για βαθιά χαλάρωση. Συνδυάζεται με: λεβάντα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, γεράνι, ματζουράνα, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μέντα.

Τριαντάφυλλο: απαλύνει τις συναισθηματικές εξάρσεις και βοηθάει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων. Συνδυάζεται με: περγαμόντο, γεράνι, λεβάντα, γιασεμί, νέρολι, σανταλόξυλο, λεμόνι, υλάνγκ-υλάνγκ, φασκόμηλο, ματζουράνα.

Γιασεμί: βελτιώνει τη διάθεση και προκαλεί ευφορία. Συνδυάζεται με: τριαντάφυλλο, νέρολι, κέδρος, ματζουράνα, πορτοκάλι, πατσουλί, σανταλόξυλο, γκρέιπφρουτ.

Αγριοκυπάρισσο: αναζωογονεί το πνεύμα και προσφέρει θετική ενέργεια. Συνδυάζεται με: λεβάντα, δενρολίβανο, λεμόνι, γεράνι, γκρέιπφρουτ, σανδαλόξυλο, φασκόμηλο, κέδρο, πέργαμόντο.

Γεράνι: επαναφέρει τη συναισθηματική ισορροπία, απομακρύνει την αρνητική ενέργεια και το στρες. Συνδυάζεται με: λεβάντα, περγαμόντο, κέδρος, φασκόμηλο, σιτρονέλλα, γκρειπφρουτ, πορτοκάλι, δενδρολίβανο, γιασεμί.

Γκρέιπφρουτ: βελτιώνει τη διάθεση και απομακρύνει πνευματική και σωματική κόπωση. Συνδυάζεται με: περγαμόντο, πορτοκάλι, δενδρολίβανο, κέδρο, βασιλικό, ευκάλυπτο, λεμόνι, πατσουλί.

Κέδρος: αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία για την ένταση και το άγχος. Συνδυάζεται με: περγαμόντο, δενδρολίβανο, σανδαλόξυλο, ευκάλυπτο, λεβάντα, αγριοκυπάρισσο, γκρέιπφρουτ, λεμόνι.

Γέμισε τη μπανιέρα με ζεστό νερό... και ρίξε από 6 έως 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σου (ή ένα μείγμα της επιλογής σου) και μπες στη μπανιέρα. ΜΗΝ προσθέσεις αφρόλουτρο εκτός αν είναι ουδέτερο, γιατί τα αρωματικά αφρόλουτρα επηρεάζουν το άρωμα των ελαίων. Επίσης, η παραμονή σου στη μπανιέρα καλό θα είναι να μην ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Και για ακόμα πιο ζεστή ατμόσφαιρα, άναψε κεριά και βάλε τη μουσική που σου αρέσει.

Επειδή όμως το να γεμίζεις την μπανιέρα συχνά δεν είναι εύκολο (λόγω χρόνου αλλά και ΕΥΔΑΠ), σου έχω λύση και για το ντουζ. Αφού έχεις πλύνει το σώμα και η επιδερμίδα σου είναι καθαρή, βάλε μια σταγόνα από το αγαπημένο σου έλαιο στο σφουγγάρι σου και πλύνε απαλά το σώμα σου. Σου προτείνω αιθέριο έλαιο Κέδρου για να αποβάλλεις το άγχος -τις εντάσεις της ημέρας και να κοιμηθείς σαν πουλάκι!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, αραίωσε τα αιθέρια έλαια σε μια κουταλιά της σούπας φυτικό έλαιο της επιλογής σου (όπως το αμυγδαλέλαιο και το jojoba).