×

Sun Safe: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα αντηλιακά.


Αν με ακολουθείς στο instagram και με διαβάζει αρκετό καιρό, γνωρίζεις ήδη ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο το χρόνο… ναι, ακόμα και τις μέρες που δεν έχει καθόλου ήλιο. Υπάρχουν όμως κάποιες απορίες για την αντηλιακή προστασία, γι' αυτό λοιπόν έκανα μια μικρή έρευνα και σήμερα θα σας τις λύσω με όσο πιο απλά λόγια γίνεται.

Γιατί χρειάζεται να φοράω αντηλιακό;

Τα αντηλιακά είναι ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που δημιουργήθηκαν για να απορροφούν ή να αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες (UVA & UVB), προστατεύοντας την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ακτίνες UVA αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στο επιφάνεια της γης. Διαπερνούν τα σύννεφα (γι’ αυτό φοράμε αντηλιακό και το χειμώνα), το γυαλί και την επιδερμίδα. Δεν προκαλούν πόνο και μπορούν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά, φτάνοντας στα κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ ευθύνονται για τη φωτογήρανση, τις κηλίδες, τον καρκίνο του δέρματος, κ.α.. Από την άλλη οι ακτίνες UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα μας, αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα, δυστυχώς τους καρκίνους του δέρματος, κ.α.. Επομένως είναι επιβεβλημένη η προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες του ηλίου, τόσο τις UVA όσο και από τις UVΒ.


Τι σημαίνει SPF;

Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor) συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει το αντηλιακό προϊόν που θα επιλέξεις, χωρίς όμως να συνεπάγεται ότι όσο υψηλότερο βαθμό χρησιμοποιείσεις τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχεις. Με απλά λόγια, προκύπτει από τον χρόνο που χρειάζεται το δέρμα για να «καεί» από τον ήλιο σε συνάρτηση με το χρόνο που επιθυμούμε να παραμείνουμε σε αυτόν. Αν για παράδειγμα το αντηλιακό μας έχει SPF20, το κοκκίνισμα θα εμφανιστεί μετά 10χ20=200 λεπτά. Βέβαια αυτό το νούμερο δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, γιατί παράγοντες όπως ο ιδρώτας και οι βουτιές θα το αποδυναμώσουν πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και οι δερματολόγοι μας προτρέπουν να το ανανεώνουμε κάθε 2 περίπου ώρες.

Όσο μεγαλύτερο είναι το SPF, τόσο το καλύτερο;

Η απάντηση είναι "όχι". Εάν βάζεις αντηλιακό με δείκτη SPF30 ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καταφέρετε να κρατήσετε μακριά το 96% των εγκαυμάτων, ενώ με δείκτη SPF50 το ποσοστό αυξάνεται μόλις στο 98% και με πάνω από 50, κάτω από 99%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος για να κρατήσετε 100% μακριά τις ακτίνες του ήλιου.

Χημικά ή Φυσικά φίλτρα;

Τα χημικά φωτοπροστατευτικά μόρια με βάση τον άνθρακα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ τα φυσικά αποτελούνται από οργανικές ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης που αντανακλούν τις ακτίνες UVA & UVB.

Στα αντηλιακά, η ημερομηνία λήξης έχει σημασία, αφού τα ενεργά συστατικά τους χάνουν τη δράση τους με τον καιρό και αυτό σημαίνει ότι η προστασία που προσφέρουν μειώνεται. Επιπλέον, ένα ανοιγμένο μπουκάλι είναι πιο πιθανό να μολυνθεί με μικρόβια. Διαβάστε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης, αλλά και πως πρέπει να το διατηρείτε αφού το ανοίξετε.

Τι να διαλέξω;

Τα τελευταία χρόνια τα αντηλιακά περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό και των δύο, προσφέροντας τις ευεργετικές και καλλυντικές ιδιότητες των χημικών και φυσικών φίλτρων. 


Όπως τα αντηλιακά BEE SUN SAFE της APIVITA που προσφέρουν φωτοπροστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA, UVB, IR και BLUE LIGHT με ένα φωτοσταθερό συνδυασμό φίλτρων που σέβονται την επιδερμίδα και το θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς περιλαμβάνουν βιοαποκοδομήσιμα συστατικά και δεν περιέχουν φίλτρα που βλάπτουν τα κοράλλια.

  • Λεπτόρρευστη Kρέμα Προσώπου Dry Touch SPF50 πολύ ανθεκτική στο νερό για υψηλή προστασία με εξαιρετικά μη λιπαρή, cream-gel υφή, που απορροφάται άμεσα, χαριζοντάς ένα αόρατο στεγνό φινίρισμα που αφήνει την επιδερμίδα φρέσκια και ενυδατωμένη. 
  • Ενυδατική Κρέμα-Gel Προσώπου με Χρώμα SPF50 για υψηλή προστασία με ελαφριά, μη λιπαρή, cream-gel υφή που απορροφάται άμεσα και αφήνει την επιδερμίδα φρέσκια και ενυδατωμένη. Χαρίζει φυσική, ομοιόμορφη κάλυψη και χρώμα με φυσικές χρωστικές.

Και τα δύο αντηλιακά βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης χάρη στο πατενταρισμένο εκχύλισμα πρόπολης και προσφέρεουν άμεση ενυδάτωση που διαρκεί χάρη στα θαλάσσια φύκη, αλόη και υαλουρονικό οξύ που περιέχουν. 

Σημείωση: Στις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες η επιλογή φυσικών φίλτρων είναι μονόδρομος.

Πόση ποσότητα χρειάζεται;

Χρησιμοποίησε όσο χρειάζεσαι προκειμένου να καλύψεις όλο το πρόσωπο σου και το σώμα σου.