×

Είναι η ρετινόλη το Έβερεστ του skincare;


Bομβαρδιζόμαστε καθημερινά με προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν ρετινόλη και οι πληροφορίες γύρω από αυτό το συστατικό δεν είναι πάντα σωστές και μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα μας. Άραγε μπορούμε να τις αποκρυπτογραφήσουμε ώστε να κρατάμε τις σωστές;

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της γνωστής σε όλους βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την διατήρηση της καλής όρασης αλλά και για την ανάπτυξη των οστών, μέσα από την πρόσληψή της από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά. Όμως είναι γεγονός πως η ρετινόλη είναι περισσότερο γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, καθώς διεγείρει τον μεταβολισμό των κυττάρων του δέρματος ενώ ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου και είναι γνωστό ότι μειώνει την εμφάνιση βλαβών από τον ήλιο, καφέ κηλίδες, γραμμές, ρυτίδες και μεγάλους πόρους. Πολλές γυναίκες μάλιστα ορκίζονται σε αυτό το συστατικό και ισχυρίζονται ότι βοήθησε στην ανανέωση της υφής του δέρματός τους, με αποτέλεσμα μια πιο λεία, πιο ομοιόμορφη όψη.

Τα ωφέλη της ρετινόλης στην επιδερμίδας.
  • Αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης –πρόκειται για το δίκτυο ινών που υποστηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν σφριγηλότητα και νεανικότητα. Αυτό σημαίνει ότι λειαίνει τις λεπτές γραμμές και βελτιώνει την υφη και την όψη της επιδερμίδας. 
  • Κάνει ήπια απολέπιση, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων. Δηλαδή απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα απο την επιδερμίδα και επιτρέπει σε νέα και υγιή να έρθουν στην επιφάνεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να ανακτά τη ζωντάνια και τη λάμψη της. 
  • Βοηθά ουσιαστικά στο πρόβλημα της ακμής. Η κερατολυτική δράση της την καθιστά ιδανική για τη θεραπεία της ακνεϊκής και λιπαρής επιδερμίδας καθώς περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει τα σημάδια.
Τα αποτελέσματα από τη χρήση ρετινόλης θα τα δεις περίπου σε 4 με 12 εβδομάδες.

Η ρετινόλη δεν είναι ένα συστατικό που ταιριάζει σε όλους. 

Όσοι έχουν ευαισθητοποιημένο ή εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα ή ροδόχρου ακμή είναι προτιμότερο να την αποφύγουν, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Οι έγκυες και οι θηλάζουν θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση της. Ωστόσο, μπορείς να εντάξεις τη ρετινόλη στη ρουτίνα σου στα τέλη της δεκαετίας του '20, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των σημαδιών γήρανσης πριν καν αρχίσουν.

Η ρετινόλη είναι ένα συστατικό που πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. 

Οι συχνές παρενέργειες της χρήσης ρετινόλης περιλαμβάνουν ξηρότητα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Για να ελαχιστοποιήσεις αυτές τις παρενέργειες, ξεκίνα την εφαρμογή με ένα προϊόν με χαμηλή συγκέντρωση από 1% έως 2% σε καθαρή στεγνή* επιδερμίδα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και σταδιακά αύξησε την εφαρμογή. Εάν η επιδερμίδα σου γίνει υπερβολικά ξηρή, μείωσε την χρήση της σε μία με δύο φορές την εβδομάδα.

*Είναι σημαντικό να είναι στεγνή η επιδερμίδα γιατί εάν είναι νωπή η ρετινόλη θα απορροφηθεί πιο βαθιά και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. 

Επιπλέον η ρετινόλη πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ, μετά τον καθαρισμό και την τόνωση και πριν την ενυδάτωση. Είναι σημαντική η καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.

Να θυμάστε ότι το δέρμα του καθενός είναι μοναδικό. Αυτό που λειτουργεί για κάποιον άλλο μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς και το αντίστροφο.