×

Κάνε slugging, αλλά κάν'το σωστά.


Αν και δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Κορεάτικη ρουτίνα ομορφιάς, αυτή τη στιγμή το slugging είναι αδιαμφισβήτητα το No.1 skincare trend στο TikTok. Μάλιστα το hashtag #slugging μετρά εκατομμύρια views. Και αν αναρωτιέσαι τους λόγους, είναι τα άμεσα ορατά αποτελέσματα, ότι κοστίζει ελάχιστα και απαιτεί μόνο ένα προϊόν.

Τι είναι το Slugging και γιατί ονομάζεται έτσι;

Είναι αυτή η κολλώδης αίσθηση που αποκτά η επιδερμίδα μετά την εφαρμογή ενός πλούσιου προϊόντος με αποφρακτικά συστατικά, ως το τελευταίο βήμα στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Όσο για την ονομασία, το "slugging" προέρχεται από την ομοιότητα του λιπαρού στρώματος στο δέρμα με το ζελέ που αφήνει ένας γυμνοσάλιαγκας (slug).

Πώς λειτουργεί;

Ο σκοπός του slugging είναι να δημιουργήσει ένα πέπλο προστασίας στην επιδερμίδα που κλειδώνει και αποτρέπει την απώλεια της υγρασίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, αν και το πιο γνωστό και προϊόν γι' αυτή τη δουλειά είναι η βαζελίνη, υπάρχουν μερικά ακόμη προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό, όπως τo CeraVe Advanced Repair Ointment


Ναι, αλλά κλειδώνει την υγρασία όπως η βαζελίνη;
 Το CeraVe Advanced Repair Oitment (αναπτυγμένο σε συνεργασία με δερματολόγους) δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα και «κλειδώνει» την ενυδάτωση (περιέχει 46.5% βαζελίνη), δεσμεύει νερό στην επιδερμίδα, βοηθώντας στη διατήρηση της ενυδάτωσής της (υαλουρονικό οξύ) και τέλος, βοηθάει στην αποκατάσταση του επιδερμιδκού φραγμού (3 ceramides). Στα συν βάλε ότι δεν προκαλεί ατέλειες, δεν περιέχει άρωμα, είναι υποαλλεργικό και κατάλληλο για πρόσωπο, σώμα, χείλη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε βρέφη.

Ποια είναι τα οφέλη του slugging στην επιδερμίδα;
  • Πιο νεανική και υγιή όψη της επιδερμίδας.
  • Ορατά ενυδατωμένο δέρμα.
  • Μεγιστοποίηση της δράσης των άλλων προϊόντων που έχουν εφαρμοστεί πριν το slugging .
  • Κλειδώνει την υγρασία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με ξηρό δέρμα.
  • Προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, ο άνεμος και ο κρύος καιρός.
  • Καταπραΰνει και ανακουφίζει άτομα με ευαίσθητο και επιρρεπείς σε ερεθισμούς δέρμα.
  • Βελτιώνει και προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα του slugging;
  • Η εφαρμογή ενός λιπαρού προϊόντος στο δέρμα που φράζει τους πόρους, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ακμή, ιδίως σε άτομα με λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα.
  • Αλλεργικοί ή ευαίσθητοι στα συστατικά των προϊόντων slugging (petroleum jelly,  petrolatum), μπορεί να εμφανίσουν ερυθρότητα, κνησμό ή ερεθισμό του δέρματος. 
Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος;

Ωφελεί κυρίως το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα. Εάν έχεις λιπαρό ή με τάση για ακμή δέρμα, καλύτερα να το αποφύγεις. 

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω slugging;

Η συχνότητα του slugging εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σου και της ανάγκες της. 
  • Εάν έχεις ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα, μπορείς να εντάξεις το slugging στη skincare ρουτίνα σου κάθε βράδυ ή κάθε δεύτερο. 
  • Εάν έχεις κανονικό ή μικτό δέρμα, μπορείς να το κάνεις μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή περιστασιακά όταν αισθάνεσαι την επιδερμίδα σου αφυδατωμένη.
Πώς να εντάξεις το slugging στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου;

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
  • Βήμα 1: Καθάρισε την επιδερμίδα σου.
  • Βήμα 2: Κάνε την καθιερωμένη skincare ρουτίνα σου.
  • Βήμα 3: Εφάρμοσε το προϊόν slugging αλλά φρόντισε να αποφύγεις την περιοχή των ματιών και οποιεσδήποτε άλλες περιοχές όπου είσαι επιρρεπής σε ακμή. 
  • Βήμα 4: Άφησε το προϊόν slugging να δράσει και το επόμενο πρωί, καθάρισε το πρόσωπό σου και εφάρμοσε τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σου.
Προϊόντα κατάλληλα για slugging

Αν και η βαζελίνη (petroleum jelly) είναι το νούμερο ένα προϊόν για slugging, παρόλα αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προϊόντα που περιέχουν shea butter, καστορέλαιο ή άλλα φυτικά έλαια και κερί μέλισσας. Μπορείς πάντα να δοκιμάσεις, όπως έγραψα αναλυτικότερα πιο πάνω, το CeraVe Advanced Repair Oitment με 46.5% βαζελίνη, 3 απαραίτητα ceramides υαλουρονικό οξύ.