×

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Πριν λίγο καιρό είχα μια κουβέντα με ένα φίλο, ο οποίος μεταξύ άλλων μου είπε: «Καλά στην ηλικία σου, δεν έχεις άλλη δουλειά να κάνεις από το να ασχολείσαι με καλλυντικά; Δεν σκέφτεσαι τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στο παιδί σου; Γιο έκανες ρε Μαίρη.» Αυτή η μικροαστική αντίληψη από έναν νέο άνθρωπο το 2024, με στεναχωρεί ως γυναίκα αλλά δεν με αγγίζει καθόλου ως Μαίρη. Με στεναχωρεί γιατί ξέρω πως δεν είναι ο μόνος που ασπάζεται αυτή την αντίληψη για μια γυναίκα που είναι μαμά. Μια βόλτα στα social media και θα διαβάσετε τέρατα σε γυναίκες που εκτίθεται, με τα περισσότερα κακεντρεχή σχόλια να είναι από άλλες γυναίκες. 

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ένα light σχόλιο κάτω από ένα post της Κατερίνας Καραβάτου, το οποίο προέρχεται από γυναίκα: «Κατερινάκι καλό θα ήταν τα ντυσίματα σου να είναι λίγο ποιο σεμνά!! Με αγάπη στο λέω. Είσαι και μάνα πάνω απ’ όλα!! Οι φούστες σου παρά είναι κοντές.» Δεν θα αναφερθώ στα σχόλια προς την Ιωάννα Τούνη που ξεχειλίζουν χυδαιότητα ή στην Αθηνά Οικονομάκου που εμμέσως πλην σαφώς της προσδίδουν ανεκδιήγητους χαρακτηρισμούς. Ακόμα και στην cook blogger  @panoseats aka Ήρα που δείχνει αποκλειστικά μαγειρική της αφήνουν υβριστικά σχόλια.

Κι αναρωτιέμαι, δεν φτάνει που οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση εμπόδια αναφορικά με την εξισορρόπηση της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής μας, πρέπει να ανεχόμαστε και τον κάθε πικραμένο, απογοητευμένο, δυστυχισμένο, να λέει το μακρύ και το κοντό του; Σαφώς και όχι. Οι γυναίκες, ανεξάρτητα αν εκτίθενται ή όχι, δεν είναι σάκος του μποξ να αντέχουν τα ψυχολογικά κανενός.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου στο κομμάτι του ηλιακού ρατσισμού που υφίστανται οι γυναίκες που πατάμε τα 40 (42 τον προσεχή Αύγουστο), γιατί όπως έχει πει και η Ρίτα Σακελάριου: «οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες!»

Σε όλους εκείνους, λοιπόν, της ίδιας λογικής, εχω να πω πως λυπάμαι που σας το χαλάμε και φοράμε ό,τι θελουμε, ασχολούμαστε με πράγματα που αγαπάμε και γενικά κάνουμε ότι μας αρέσει. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όταν μια γυναίκα, μια μαμά, μια σύντροφος, είναι καλά, θα είναι καλά και οι υπόλοιποι δίπλα της. Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως εγωιστικό, αλλά η γυναίκα σε όλους τους ρόλους που καλείται να παίξει στη διάρκεια της ζωής της, είναι πηγή της ζωής.

ΠΣ. Η διαιώνιση της πατριαρχίας, των μικροαστικών αντιλήψεων, των διακρίσεων και τον στερεοτύπων έχουν οδηγήσει σ’ ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα στους τομείς της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα στις εξειδικευμένες δεξιότητες και την απασχόληση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην ΕΕ «μόνο το 18% είναι γυναίκες».